Volledig scherm
De Hofpleinfontein in Rotterdam kleurt paars. © Peter Laanen via de Vereniging van Couveusekinderen

De wereld kleurt paars voor Wereld Prematuren Dag

Wereldwijd wordt vandaag Wereld Prematuren Dag (WPD) gevierd. Belangrijke gebouwen kleuren paars: de mengkleur van de babykleuren roze en blauw. Met WPD wordt aandacht gevraagd voor te vroeg geboren baby's en hun ouders.

Volledig scherm
© Privé

Onder meer de Rotterdamse Hofpleinfontein, de Jaarbeurs in Utrecht, Ziggo Dome in Amsterdam en het Provinciehuis in Maastricht zijn paars; een mengvorm van de babykleuren roze en blauw. Zelfs het Empire State Building in New York doet mee om zo bewustzijn voor vroeggeboorte te creeëren.

Ook Nederlandse ziekenhuizen geven gehoor aan de oproep van de Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen. Zo hangt het OLVG in Amsterdam vol met paarse ballonnen en organiseert het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam een informatiemarkt. In veel ziekenhuizen vinden zogenaamde mini-events plaats en is de Stichting Earlybirds actief.

De Stichting Prematurendag organiseert om 19.00 uur onder het motto 'Geen kind is zo aanwezig, als het kind dat wordt gemist' een bijeenkomst op het Rembrandtplein in Amsterdam. Wie wil kan daar een kaarsje branden voor alle 'vroeggeboren sterretjes' die hun gevecht hebben verloren.

Op Twitter zijn de hashtags #WPD2016 en #preemiepower gecreeërd.

De geboorte van een te vroeg geboren kindje heeft veel impact op de ouders. Lees hier meer daarover.