Volledig scherm
© anp

Deliveroo-uitspraak: mogelijk gevolgen voor andere bezorgers

FNV ziet in de uitspraak tegen maaltijdbezorger Deliveroo kansen om ook andere bedrijven die zzp'ers inschakelen aan te pakken. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor Uber Eats.

De kantonrechter heeft dinsdag geoordeeld dat Deliveroo al zijn koeriers weer in dienst moet nemen. Het bedrijf heeft ze ten onrechte ontslagen en als zzp'er aangesteld, aldus de rechter.

Onduidelijk is of de Britse bezorgdienst daarmee kan overleven. "Dit zou het failliet van het huidige verdienmodel van Deliveroo kunnen betekenen," zegt FNV. Deliveroo gaat in beroep tegen de uitspraak.

Volgens de rechter is er sprake van een gewone arbeidsovereenkomst, waarbij Deliveroo geen sociale lasten, vergoedingen of verzekeringen betaalde.

Platformeconomie
De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor maaltijdbezorger Uber Eats, die onder meer voor McDonald's bezorgt. Ook deze dienst maakt gebruik van zzp-bezorgers die niet onder een cao vallen.

FNV gaat, met de uitspraak in de hand, nu ook langs bij dit soort bedrijven die zzp'ers inschakelen. "Die uitspraak is heel belangrijk voor vergelijkbare functies in de platformeconomie," zegt bestuurder Zakaria Boufangacha van FNV.

"De uitspraak steunt ons in de strijd tegen andere platform bedrijven die werken op vergelijkbare wijze als Deliveroo en waar evenmin zelfstandige ondernemers werken." 

Verhouding
Deliveroo, na Thuisbezorgd.nl de grootste maaltijdbezorger van ons land, ontsloeg vorig jaar al zijn koeriers om ze vervolgens als zelfstandige werknemers weer in te schakelen. Deliveroo volgde hiermee de komst van Uber Eats dat al op die manier werkte, in tegenstelling tot Thuisbezorgd en - toen - Foodora - die hun bezorgers in dienst namen.

Volgens de rechter veranderde bij Deliveroo echter niets aan de verhouding met de bezorgers: 'Er is, als gevolg van technologische mogelijkheden weliswaar sprake van een grote mate van vrijheid, maar deze past nog steeds binnen het karakter van de arbeidsovereenkomst, ook al wordt op door de werknemer te kiezen tijdstippen gewerkt.'

Volledig scherm
© anp

De contracten voor de 'zelfstandige' koeriers zijn volgens de rechter bovendien vergelijkbaar met de oude aanstellingen, er blijft sprake van een gezagsverhouding tussen bedrijf en bezorger en de koeriers moeten zich net als voorheen ondergeschikt maken aan de bestelrobots van het bedrijf.

Ritjes weigeren
Formeel konden de zelfstandige bezorgers wel ritjes weigeren, maar dat betekende wel dat ze minder kans liepen op nieuwe opdrachten en bonussen. De bepaling dat de koeriers zich voor een bestelling konden laten vervangen is volgens de rechter inhoudsloos, omdat koeriers dan binnen 20 minuten vervanging moesten regelen. 

Bovendien moest de vervanger eerst nog door Deliveroo worden goedgekeurd en bepaalde het bedrijf hoe deze moest werken. Van een zelfstandige ondernemer was volgens de rechter daarom geen sprake.

Deliveroo moet zich bovendien ook aan de cao voor het beroepsgoederenvervoer houden, omdat het merendeel van het personeel dat het straks in dienst heeft, koerier is en valt onder het cao voor 'het vervoer van goederen over de weg'. 

Aanpassing van de wet
Deliveroo reageert fel. "Als bezorgers niet meer kunnen werken als zelfstandige, dan neemt dit de vrijheid weg om te werken waar en wanneer zij willen. In de uitspraken is duidelijk niet meegenomen hoe bezorgers in de praktijk met ons werken. Toen dezelfde rechtbank afgelopen zomer de overeenkomsten met bezorgers en onze manier van werken onderzocht, oordeelde ze wel dat Deliveroo-bezorgers werken als zelfstandigen."

"De uitspraak onderstreept ons eerdere pleidooi voor een aanpassing van de wet, die het mogelijk zou moeten maken om bezorgers zowel flexibiliteit als zekerheid te geven, in plaats van een gedwongen keuze tussen beide."

Niet rendabel
Voor Thuisbezorgd heeft de uitspraak, volgens dat bedrijf, geen gevolgen. De marktleider betrekt zijn koeriers, die allemaal over een contract beschikken, via uitzendbureaus. "Ze vallen dus al onder een cao, maar dan die voor de uitzendbranche," zegt een woordvoerder. "Sociale lasten worden betaald, net als verzekeringen, en wij geven ze een fiets en kleding."

Of het voor Deliveroo nog rendabel is om actief te blijven is de vraag. Vorig jaar gooide Foodora de handdoek in de ring omdat bezorgen met koeriers in vaste dienst - nog zonder dat deze onder een cao vielen - niet rendabel was. 

Volgens Thuisbezorgd, dat in 38 steden met eigen koeriers actief is, is die activiteit per definitie niet rendabel te maken. De marktleider compenseert dat met aanvullende diensten.

Het bedrijf vindt het 'logisch' dat alle bezorgers nu aan dezelfde regels worden gehouden. "Wat voor soort bedrijf ben je als je over de rug van je mensen zo veel mogelijk geld probeert te verdienen."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.