Volledig scherm
PREMIUM
© Dingena Mol

Demonstratie pro-Pieten in Weesp trekt 9 man: 'Komt door het weer'

Nederland wordt de komende tijd weer het toneel van demonstraties en opstootjes rondom Piet: moet hij zwart of niet? In Weesp trapten de pro-Pieten zaterdagochtend af.

Op de parkeerplaats van afhaalchinees Tong Ah aan de rand van Weesp hebben zich zeven mannen en twee vrouwen verzameld. Het is fris en het regent een beetje. "Wij zijn van het verzet," zegt er één, en steekt zijn hand uit voor een warme begroeting.

Het pittoreske dorpje aan de Vecht, dat binnenkort deel uitmaakt van de gemeente Amsterdam, is deze ochtend het decor van een demonstratie voor behoud van Zwarte Piet, nadat burgemeester Bas Jan van Bochove vorige maand de euvele moed had om het plaatselijke sinterklaascomité te vragen eens na te denken over de zo langzamerhand wat stereotype kleur van de Pieten.

Niet dat de Stichting Weesper Sinterklaasintocht, groot fan van de gitzwarte Piet, zich daar iets van aantrok, maar toch.

Primeur
Daarmee heeft Weesp - als we de schermutselingen rondom de veroordeelde blokkeerfriezen van afgelopen vrijdag bij de rechtbank in Leeuwarden voor het gemak even niet meerekenen - de primeur van het pietenprotestseizoen 2018, maar liefst een week voordat de goedheiligman van plan is een voet aan wal te zetten.

En denk niet dat het een lokale aangelegenheid is. "Wij zijn om hulp gevraagd," zegt Alex Rüter van de landelijke actiegroep Pro Zwarte Piet, die zich in eerdere jaren al niet onbetuigd heeft gelaten, onder meer bij de beruchte sinterklaasintocht in Gouda van 2014.

Hij is in de vroege ochtend helemaal uit Drachten komen rijden.

Cultureel erfgoed is het, niets meer en niets minder. "Wij hebben geleerd dat Zwarte Piet zwart is," zegt Rüter. "En dan komen er een paar relschoppers ons vertellen dat we racisten zijn. Laat ons met rust, wij laten andere culturen toch ook met rust als die hun suikerfeest hebben."

Een grote familie
Vandaag komen de demonstranten overál vandaan. Tenminste: de negen die zijn komen opdraven.

"Wij zijn één grote familie," zegt Roel ('geen achternaam') van het sinterklaascomité Zaanstad, dat vooral verantwoordelijk is voor de intocht in Assendelft. Hij is onlangs met zijn club uit het comité sinterklaasintocht Zaanstad gestapt, omdat 'er toch niet naar hem wordt geluisterd'.