Volledig scherm
Veerpont over het IJ. © anp

Demonstratie voor vaste IJ-oeververbinding tijdens ov-staking

NieuwsDe Fietsersbond komt op 28 mei, de dag dat er gestaakt wordt door het GVB- en NS-personeel, in actie voor vaste IJ-oeververbindingen. De bond vindt dat het tijd is dat de gemeente besluiten gaat nemen over bruggen en tunnels, over en onder het IJ, voor fietsers en voetgangers. 

Volgens de Fietsersbond gaat de staking van het ov-personeel zorgen voor een verkeersinfarct dat vooral veroorzaakt wordt door de afwezigheid van vaste verbindingen tussen de beide oevers van het IJ. Hierdoor worden vooral reizigers uit Amsterdam-Noord en Noord-Holland getroffen, omdat ponten, metro’s, trams en bussen rijden niet. 

Om hun punt kracht bij te zetten, organiseert de bond een demonstratieoptocht door de IJtunnel van 10.00 uur en 11.00 uur op de stakingsdag. De bond wil graag antwoord van de gemeente op de vraag waarom er wel verbindingen worden gemaakt voor auto’s en ov, maar niet voor voetgangers en fietsers. De IJtunnel wordt die dag door de gemeente opengesteld voor voetgangers en is gesloten voor autoverkeer. 

De Fietsersbond noemt de pontjes ‘overbelast, nautisch onveilig en peperduur’. Bovendien zijn de veerboten geen gelijkwaardig alternatief voor bruggen en tunnels.