Diemen tegen komst Forensisch Centrum voor jongeren

De gemeente Diemen is tegen de komst van een Forensisch Centrum voor Adolescenten (FCA). In de woning kunnen vier jongeren worden ondergebracht die in aanraking zijn gekomen met de politie. Volgens de gemeente past het idee niet in het bestemmingsplan.

Volledig scherm
In dit pand zou het FCA vier jongeren willen huisvesten. © Google Streetview

Het FCA heeft een pand gehuurd aan de Muiderstraatweg 61 in Diemen. Daar willen zij jongeren huisvesten waarvan de rechter heeft bepaald dat begeleiding noodzakelijk is. De jongeren zouden daar verplicht moeten wonen en een zorgtraject doorlopen.

‘Deze wijze van opvang en begeleiding in het betreffende pand is strijdig met het ter plaatse vigerende bestemmingsplan,’ laat de gemeente in een verklaring weten. In het bestemmingsplan staat dat het pand bedoeld is als woonhuis. Daar past het idee van een FCA volgens de gemeente niet bij.

In de Bosrankstraat in Amsterdam-Noord heeft het Forensisch Centrum voor Adolescenten vorig jaar een zogenoemd ‘fasehuis’ geopend. In het verleden hebben een aantal bewoners van de straat in een open brief hun zorgen geuit over de veiligheid in hun wijk omdat zij overlast ondervonden van de bewoners.

‘Handhavend optreden’

Het FCA heeft een schriftelijk verzoek ontvangen met de vraag de woning niet in gebruik te nemen. Indien dat wel gebeurt, zal de gemeente ‘handhavend’ optreden.

Het FCA heeft nog niet gereageerd.