Volledig scherm
Stewa Genisov verbijt voor zijn Amsterdamse containerwoning zijn woede en frustratie. © Marco Okhuizen

'Dit tuigdorp is een hel, ze noemen ons monsters'

AmsterdamEen tuigdorp in Rotterdam moet dé plek worden om overlastgevende inwoners weg te bergen. Maar experts waarschuwen dat zulke 'asowoningen' geen oplossing bieden. Het levende bewijs: de familie Dimitrov in Amsterdam, die zelfs uit de asowoning gezet dreigt te worden.


'Het is een oplossing die valse hoop wekt.' Michel Vols, specialist openbare orde en handhaving, heeft weinig woorden nodig om gehakt te maken van de plannen van de aantredende Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans. Die ziet het helemaal zitten: een tuigdorp voor het schorriemorrie van Rotterdam. Maar volgens Vols hebben eerdere initiatieven al bewezen niet te werken. 'Problemen verplaatsen en verdiepen zich, maar worden niet opgelost.'

Het levende bewijs voor die stelling is te vinden in Amsterdam. Hier, in een vaalblauwe containerwoning bij de A10, huizen twee broers die deel uitmaken van de beruchte familie Dimitrov. Volgens de gemeente is dit het meest problematische gezin van de stad, verantwoordelijk voor treiterijen, intimidaties en talloze meldingen van overlast.

Schimmel
Tot september vorig jaar zaten ze hun buren in de Eilanderstraat dwars, na gedwongen verhuizing naar een asowoning zijn het vooral hulpverleners die het moeten ontgelden. Zij worden geïntimideerd, stelt de gemeente, ondertussen is de huur voor de asowoning al maanden niet betaald. Donderdag dient een rechtszaak van woningcorporatie Rochdale, die de containerwoning wil ontruimen. De strijd met de gemeente heeft Stewa Genisov, de oudste zoon van de familie, bitter gemaakt. 'Het is hier een hel,' vertelt hij in de puinhopen die hij noodgedwongen zijn thuis noemt. Hij wijst op de schimmel op de muur, vertelt over de kou in huis. Zijn kinderen zijn van hem afgepakt door jeugdzorg. Op zijn vorig jaar nog gladde gezicht staat nu een woeste baard, zijn kleding is vuil.

Een jongere broer vult Stewa aan. 'Wij staan overal bekend als 'die monsters'. Iedereen kent onze familienaam, geen stad wil ons nog toelaten. Mijn moeder schaamt zich.' Stewa: 'Ons geluk is gestolen.' Hij begint te schelden. Op de burgemeester, de koning, op iedereen.

De bitterheid van de familie Dimitrov laat zien wat de achilleshiel van het plan voor tuigdorpen is, zeggen zowel Vols als Adrianne Dercksen, die als historicus onderzoek deed naar het fenomeen. 'Mensen worden niet veel beter van het leven in zo'n 'tuigdorp'. Het uitsluiten, het stempel dat ze krijgen, zorgt voor nog meer boosheid en nog meer woede.' Waardoor er met probleemgevallen helemaal niets meer te beginnen valt.

Leefregels
En wat gebeurt er met de familie Dimitrov, als ze ook uit hun 'asowoning' worden gezet? Amsterdam is klaar met ze, heeft burgemeester Van der Laan laten weten. Maar dan zit straks wel een andere stad met Stewa en zijn familie opgescheept. Daarom pleit Vols ervoor een nieuwe aanpak te proberen. In Engeland wordt al succesvol gewerkt met leefregels, die door de rechter aan overlastgevende gezinnen worden opgelegd. Wie te veel lawaai maakt, moet daarmee stoppen. Op straffe van huisuitzetting of zelfs een gevangenisstraf.

Het heeft in Engeland geleid tot excessen, geeft hij toe. 'Sommige bewoners mochten geen luidruchtige seks meer hebben, of geen deuntje meer fluiten.' Maar over het geheel genomen waren de resultaten positief. Bovendien biedt de aanpak handvatten om ook bezitters van koophuizen aan te pakken.

Dat het vrijwel onmogelijk is die laatste groep uit huis te zetten, weten ook de broers Dimitrov. Zij hebben plannen een schadevergoeding te eisen en een huis te kopen. Ze zeggen bewijs te hebben dat ze onterecht beschuldigd zijn door de gemeente. 'Als we een huis kopen, kunnen ze niets meer doen.' De twee glimlachen erom.