Volledig scherm
Marike Barendse van het Vossius Gymnasium. © Wim Kluvers

Docent Vossius Gymnasium geschiedenisleraar van het jaar

Docent Marike Barendse (40) van het Vossius Gymnasium is uitgeroepen tot de beste geschiedenisleraar van 2019. 

Ze ontving de prijs zaterdag in het Rijksmuseum uit de handen van voormalig nieuwslezer Noraly Beyer en historicus Maarten van Rossem. Ze werd gekozen uit meer dan honderd aanmeldingen. 

Twee leerlingen en een collega gaven Barendse op. “Dat was al een enorme verrassing,” zegt de docent die al 12 jaar les geeft op het Vossius. Ze had niet verwacht de titel daadwerkelijk binnen te slepen. “Mijn medefinalisten waren ook heel goed en enthousiast.”

Barendse is een jaar lang de ambassadeur van het geschiedenisonderwijs. Daarvoor zal ze samen met Schooltv een lesvideo opnemen. Ook haar leerlingen vallen in de prijzen: ze mag met drie klassen naar het Rijksmuseum. “Daar zat ook een busreis bij, maar wij gaan natuurlijk lekker op de fiets,” zegt Barendse. 

De jury koos voor de Amsterdamse leraar omdat ze ‘inlevingsvermogen ontwikkelt bij de leerlingen en begrip kweekt voor het heden en de toekomst die in het verlengde liggen van het verleden.’ Zelf zegt ze het vooral belangrijk te vinden dat leerlingen het onderscheid leren tussen feiten en meningen en hoe om te gaan met bronnen. “Al helemaal in deze tijd van fake news.”