Volledig scherm
© anp

Doneer een plas voor een groen project in Amsterdam

Het Waterschap en Waternet nodigen mannelijke bezoekers van Sail met hoge nood uit hun plas te komen doen op de De Ruyterkade en de Piet Heinkade. Dat lijkt op het eerste gezicht opmerkelijk, maar van de opbrengst wordt vervolgens kunstmest geproduceerd.

Op deze ludieke wijze proberen Waternet en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht bezoekers van het maritieme evenement Sail ervan bewust te maken dat ontlasting niet per se afval hoeft te zijn, schrijft Parool. In urine zit namelijk de waardevolle stof fosfaat.

Fosfaat 
,,De natuurlijke variant die in mijnen gewonnen wordt, raakt naar verwachting over dertig jaar uitgeput'', zegt woordvoerster Danielle van Gerven tegen Parool. Om mensen hiervan bewust te maken, nodigen het Waterschap en Waternet hen uit over twee weken een plas te komen doen op de De Ruyterkade en de Piet Heinkade. 

Daarnaast kunnen bezoekers aangeven aan welk project van een drietal groene projecten in Amsterdam zij hun plas graag doneren. ,,De populaiste van drie projecten krijgt uiteindelijk de zakken kunstmest opgestuurd om er planten nog beter van te laten groeien.''