Volledig scherm
Sfeerbeeld van ADE in Amsterdam. © anp

Dood van 21-jarige bezoeker ADE komt hard aan

Een 21-jarige man uit Oude Wetering is gisteren in het ziekenhuis overleden. Hij is een van de twee festivalgangers die bij het Amsterdam Dance Event om het leven is gekomen.

Quote

Ik weet niet hoe wij hier overheen moeten komen. Iedereen hier is terneerge­sla­gen. Wij weten niet wat we moeten zeggen. We zullen zijn enthousias­me missen.

Lisa Daleman, bestuurslid van het jongerencentrum Het Farm

De Amsterdamse politie zegt dat in beide gevallen waarschijnlijk drugsgebruik de oorzaak is geweest.

De man was in de nacht van zaterdag op zondag nog gereanimeerd, maar overleed later alsnog in het ziekenhuis. In diezelfde nacht kwam ook een 33-jarige Serviër om het leven. Hij werd onwel op een feest in Club Lite en overleed even later op straat.

In het dorp Oude Wetering doet het tragische nieuws snel de ronde. De 21-jarige was actief als vrijwilliger en dj in jongerencentrum Het Farm in Oude Wetering. Hij was een graag geziene figuur. Gisteravond kwamen vrijwilligers dan ook bijeen om stil te staan bij de dood van hun vriend. 'Het was zo'n schat,' zegt Lisa Daleman, bestuurslid van het jongerencentrum. 'Ik weet niet hoe wij hier overheen moeten komen. Iedereen hier is terneergeslagen. Wij weten niet wat we moeten zeggen. We zullen zijn enthousiasme missen. Hij was geen bestuurslid, maar hij deed bijna net zo veel voor Het Farm als wij. Hij was niet alleen dj, maar hielp overal waar hij kon.'

Creatief
Volgens Daleman volgde het slachtoffer de studie business administration aan de Haagse Hogeschool en zette hij onlangs een eigen ontwerpbureau op. 'Hij had zoveel energie en was zo creatief,' zegt Daleman.

Ook burgemeester Marina van der Velde-Menting is op de hoogte van de tragische dood van de 21-jarige. 'Ik hoorde het via de tamtam, maar in dit geval klopt de tamtam. Het is vreselijk nieuws.' Zij condoleert familie en vrienden.

In de hoofdstad is sinds woensdag de 19de editie van het Amsterdam Dance Event (ADE) aan de gang. Gisteren was de laatste dag. De gemeente Amsterdam laat in een reactie weten mee te leven met de nabestaanden en met de organisatoren te zullen praten over wat er is gebeurd. Voor het ADE is een evenementenvergunning afgegeven met strenge voorwaarden. De gemeente controleert of die voorwaarden ook worden nageleefd, zoals visitatie, controle op drugsgebruik en inzet van EHBO-personeel. Wellicht doet het Openbaar Ministerie ook nog onderzoek.

Richard Zijlma, directeur van ADE, noemt het verschrikkelijk dat er twee bezoekers zijn overleden. 'We besteden veel aandacht aan drugsproblematiek en blijven mensen waarschuwen voor de risico's.'