Volledig scherm
Ook in steden als New York en Londen wordt een mars gelopen. © anp

Duizenden betogers lopen mee in klimaatmars

Zaterdagmiddag liepen duizenden mensen de People's Climate March door Amsterdam.

De mars, waarmee het kabinet opgeroepen werd om voor een ambitieus klimaatbeleid te kiezen, ging om ongeveer 15.00 uur van start op het Museumplein. Volgens de organisatie liepen er zo'n 7500 mensen mee. 

De route liep via het Weteringcircuit, de Keizersgracht, en de Utrechtsestraat weer terug via het Weteringcircuit naar het Museumplein en was 3,9 kilometer lang. Om ongeveer 16.30 kwam de stoet weer aan en werden nog enkele toespraken gegeven. 

Volledig scherm
Er worden veel leuzen geroepen. Deze demonstranten: 'Nederland fossielvrij!' © Jorien van der Keijl
Volledig scherm
© Jorien van der Keijl

Rond 14.00 uur waren er al flink wat mensen op het Museumplein aanwezig. Veel betogers hebben spandoeken of borden gemaakt. Bert Viergever, beter bekend als Ed van der Elskens punker Bep Broodje, is ook van de partij.

Hij vindt dat de Hemwegcentrale dicht zou moeten, en heeft spandoeken gemaakt met teksten die daarop slaan. "De wereld veranderen begint bij jezelf."

De 17-jarige Nienke is met een groepje scoutingleden naar Amsterdam gekomen. De jongeren vinden het demonstreren leuk om te doen, maar ook nodig. "Met z'n allen kunnen we wat veranderen." Ze vinden vooral dat mensen geen vlees zouden moeten eten, om CO2-uitstoot te beperken.

Volledig scherm
Bert Viergever, oftewel Bep Broodje, heeft spandoeken gemaakt. © Jorien van der Keijl
Volledig scherm
De jongeren vinden vooral dat mensen geen vlees zouden moeten eten, om co2-uitstoot te beperken. © Jorien van der Keijl

Amsterdammer David Fiolet is eveneens een jonge demonstrant: hij is pas vijf jaar oud. David is met zijn moeder naar de mars gekomen. Zijn motivatie: "Als de natuur weg is, kunnen er ook geen dieren meer leven want die hebben planten nodig om te eten. En ik hou van dieren."

Obama
Wilmine van den Bosch, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, sprak voor de mars op het Museumplein. Ze citeerde Obama: "We zijn de eerste generatie die met klimaatverandering te maken heeft, en de laatste die er iets aan kan doen." Freek de Jonge kon door priveomstandigheden niet komen. Wel was weervrouw Helga van Leur aanwezig. 

De People's Climate March is een wereldwijd evenement om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Ook in steden als New York en Londen gingen mensen de straat op. De manifestatie wordt door meer dan vijftig organisaties gesteund waaronder het Wereld Natuurfonds, Greenpeace Nederland en Oxfam Novib.

Volledig scherm
De 5-jarige David Fiolet. © Jorien van der Keijl
Volledig scherm
Wilmine van den Bosch voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, houdt een speech. © Jorien van der Keijl
Volledig scherm
Demonstranten op het Museumplein. © anp