Duizenden op de Dam voor Afghanistan: ‘Het westen had langer moeten blijven’
Duizenden actievoerders demonstreerden zaterdag op de Dam naar aanleiding van de val van Afghanistan en de machtsovername door de Taliban. Nederland doet volgens de demonstranten veel te weinig.
“Ik ben boos en voel me in de steek gelaten,” zegt Angela Barez. Haar ouders zijn twintig jaar geleden vanuit Afghanistan naar Nederland gevlucht. “Ik ben de afgelopen twee weken heel emotioneel geweest. Ik ben hier vandaag om aandacht te vragen voor de situatie in Afghanistan.”
Barez is een van de vele Nederlandse Afghanen die naar de Dam zijn gekomen. Zwart-rood-groene Afghaanse vlaggen wapperen in de wind.
Azim Safdar uit Tilburg heeft een van die vlaggen om zich heen geslagen. Als hij over zijn familie in Afghanistan praat rollen er tranen over zijn wangen. “Mijn oom in Kabul is twee weken geleden vermoord door de Taliban.” Wat had er volgens hem moeten gebeuren? “Het Westen had langer in Afghanistan moeten blijven.”
Gecoördineerd protest
Nadat er een minuut stilte is geweest, vragen sprekers op het podium aandacht voor uiteenlopende zaken. De rechten van vrouwen, de lhbtq-gemeenschap in Afghanistan die ‘niemand’ heeft, de rol van de internationale gemeenschap en de mensenrechten voor Afghaanse vluchtelingen.
De demonstratie is een initiatief van Azadi, een beweging van jonge Afghaanse Nederlanders. Zij hebben zich aangesloten bij de internationale beweging Stop Killing Afghans, die deze zaterdag in vijftien andere Europese en Amerikaanse steden protesteert. Tussen het publiek op de Dam staan ook politici als Rutger Groot Wassink (GroenLinks), Don Ceder (ChristenUnie) en Sylvana Simons (Bij1).
Op het podium wordt intussen de Nederlandse regering aangesproken op ‘medeplichtigheid’. Afghanistan, dat momenteel wordt gekwalificeerd als veilig, moet onmiddellijk officieel onveilig worden verklaard zodat Afghanen recht krijgen op bescherming en asiel, zeggen de sprekers. Daar is Martin, een IT-ondernemer uit Hengelo het mee eens. Hij houdt een bord in de lucht met daarop de tekst ‘Harskamp angstig en dom. Afghanen welkom’.
In tegenstelling tot het grote aantal actievoerders dat geroutineerd aan de manifestatie op De Dam deelneemt is het zijn eerste keer. “Ik ben niet zo van het demonstreren,” zegt hij droog. “Ik zit normaal gesproken aan de rechterkant van het spectrum. Maar de manier waarop Nederland met mensen is omgegaan die voor ons gewerkt hebben, vind ik echt schandalig.”
Andere acties op De Dam gaan intussen gewoon door. Een vrouw deelt pamfletten uit waarin aandacht gevraagd wordt voor de massa-executies van politieke gevangenen in 1988 in Iran. Even verderop wordt aandacht gevraagd voor de situatie van de Palestijnen en bij een geel standje vragen vrouwen aandacht voor de schrijnende situatie van de Oeigoeren.
Twintig jaar teruggeworpen
Twee neven uit Tilburg hebben een bord bij zich met de tekst: ‘We are resistance #stoptalib’. Hun familie is afkomstig uit Herat. Hoewel ook zij zich in de steek gelaten voelen door het Westen, koesteren ze niet de illusie dat de situatie in Afghanistan snel zal verbeteren. “We zijn gewoon twintig jaar terug in de tijd gegaan. Daar is niks meer aan te doen.”
Hun deelname aan de manifestatie is dan ook vooral symbolisch, zeggen ze. “Er gaat toch niks gebeuren. Het is niet alsof Mark Rutte door deze demonstratie wakker wordt geschud of zo.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Kabinet overweegt stappen tegen KLM én wil luchtvaartmaatschappij blijven aansturen
Amsterdam -
PREMIUM22
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
Nieuws
Sterrenrestaurant Le Restaurant in De Pijp sluit deuren na vijftien jaar: ‘We gaan rondkijken en ons beraden’
Het sterrenrestaurant Le Restaurant in De Pijp heeft zijn deuren dit weekend gesloten. De eigenaren Jan en Konstantin de Wit zijn toe aan een nieuwe filosofie, schrijven ze op hun site. Ze hebben diverse redenen om de zaak, die vijftien jaar bestond, te sluiten.Amsterdam -
Nieuws
Klimhal Amsterdam sluit na 25 jaar zijn deuren: ‘Het is natuurlijk wel zuur’
Klimhal Amsterdam gaat per 1 juli dicht. De huidige eigenaar van de oudste klimhal van Amsterdam gooit er na 25 jaar het bijltje bij neer. Wat er met het klim- en bouldercomplex nabij Sloterdijk gaat gebeuren is onbekend. ‘Geïnteresseerden mogen zich melden.’Amsterdam -
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
PREMIUM
De taliban beloofden beterschap en een milder regime, maar maken ze dat waar?
-
-
-
indebuurt.nl
Binnenkijken bij Adrienne: 'Ik woon in een toeristische attractie'
Adrienne is geboren in Amsterdam, maar heeft tijdens haar jonge jaren op veel verschillende plekken in de wereld gewoond. Inmiddels woont ze ruim vijftien jaar terug in Nederland, waarvan heel wat jaartjes aan het Singel. “Het is een van de rustigere grachten, je zit zo in een winkelgebied bij de 9 Straatjes of de gezellige Spuistraat!” -
PREMIUM21
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?