Volledig scherm
De service UberPOP is de helft goedkoper is dan een gewone taxi. © ANP

Dwangsom van 10.000 euro voor taxibedrijf Uber

Het bedrijf Uber van de taxidienst UberPOP heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen. De rechter verbood de goedkope taxidiensten, maar UberPOP gaat gewoon door met het aanbieden van goedkope taxiritjes.

Chauffeurs die met UberPOP tegen betaling personen vervoeren in hun eigen auto, doen dat illegaal als ze niet beschikken over een taxivergunning. Zo bepaalde het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

De rechter verbood in december de goedkope taxidienst. Als er nog een keer een chauffeur van de dienst zou worden gesnapt, zou het bedrijf bij iedere overtreding een dwangsom moeten betalen.

De inspectiedienst betrapte ruim een week na de uitspraak van de rechter op 8 december opnieuw een snorder in Amsterdam.

Boetes
Uber spande eerder een zaak aan om de boetes die werden opgelegd aan Uber-rijders kwijt te schelden. Dat mislukte. Naast de boetes voor de Uber-chauffeurs kreeg Uber zelf ook een dwangsom opgelegd die op kan lopen tot 100.000 euro.

De uitspraak is voor Uber geen reden te stoppen met het aanbieden van de dienst.

Klanten kunnen de taxi's van Uber oproepen via een app op de smartphone. Een taxiritje is op deze manier de helft goedkoper dan een gewone taxi.