Volledig scherm
PREMIUM
Een kunstetalage in de Zeeheldenbuurt © Dingena Mol

Een kijkkast vol kunst voor de Zeeheldenbuurt

In de Zeeheldenbuurt worden al tien jaar kunsttentoonstellingen georganiseerd in etalages. Het jubileum wordt gevierd met een serie tweeluiken.

Een vrouw gaat h­alf verscholen achter de lakens aan haar wasmolen. Boven haar een wolkenhemel, onder haar een wereld die zij niet ziet. De wortels van het gras hangen als franjes in de aarde waarin regenwormen gangen graven. Iets verderop steekt een stel tenen net boven het gazon uit: een ondiep begraven buurman.

Voor je er erg in hebt, sta je minutenlang te kijken naar de etalage op de hoek van de Houtmankade en de Roggeveenstraat. En dat is ook precies de bedoeling. "Als mensen niet naar de kunst komen, dan komt de kunst wel naar de mensen," stelt Frans van Tartwijk.

Hij werkt voor Stichting Kunsttraject, die al tien jaar exposities op straatniveau organiseert in de Zeeheldenbuurt. In de Staatsliedenbuurt gebeurt dat nog langer. Het gaat om respectievelijk zes en 21 etalages.

Baksteentjesbehang
"Vroeger zaten hier winkeltjes, maar toen ­woningen werden samengevoegd, bleven lege façades over. Er wonen veel kunstenaars in deze buurt en die wilden graag hun werk tonen. De woningbouwverenigingen en het stadsdeel was het vooral om leefbaarheid te doen."