Eind 2023 maximumsnelheid van 30 km/u op de meeste wegen in Amsterdam
NieuwsDe maximumsnelheid in Amsterdam gaat volgend jaar op veel plekken aanzienlijk omlaag, van 50 naar 30 kilometer per uur. In december 2023 is 80 procent van de wegen in Amsterdam een 30-kilometerweg.
Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) benoemt expliciet dat de gemeente ‘haast heeft’ met het verlagen van de snelheden op de wegen. “Het grootste deel van de Amsterdammers (67 procent) voelt zich (zeer) onveilig in het verkeer.”
Het is de bedoeling dat de verlaging van de maximumsnelheid naar 30 km/u al in december 2023 doorgevoerd is. “We gaan nu concrete stappen zetten, zodat we echt een grote slag kunnen slaan om het Amsterdamse verkeer veiliger te maken.”
Veiliger
Op dit moment vallen er jaarlijks zo’n twintig dodelijke verkeersslachtoffers en achthonderd gewonden. Voormalig wethouder Egbert de Vries wees er vorig jaar op ‘dat 80 procent van het aantal verkeersslachtoffers’ op wegen valt waar een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur geldt. “In het verleden hebben we de auto te veel ruimte gegeven in steden. Willen we voetgangers en fietsers beter beschermen, dan moeten we actie ondernemen.”
Huidig wethouder Van der Horst verwacht dat de aangekondigde verlaging van de maximumsnelheid zal zorgen voor een een forse afname van het aantal ongelukken, van wel 20 tot 30 procent. Door het terugbrengen van de maximumsnelheid van 50 km/u naar 30 km/u zou de remweg teruglopen van 27,7 meter naar 13,3 meter, waardoor de impact van ongelukken wordt beperkt.
Volgens wethouder Van der Horst wordt door de verlaging van de maximumsnelheid het verkeer naast veiliger ook stiller, en neemt het autogebruik erdoor af.
Campagne
De wens om de snelheid op stadswegen te verlagen naar 30 km/u speelt ook in andere grotere steden. In december vorig jaar stuurden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht daarover nog een brandbrief aan het kabinet.
In de plannen van de gemeente Amsterdam valt te lezen dat de inrichting van 270 kilometer weg op 500 straten aankomend jaar worden aangepast en dat daar aangepaste stoplichten, lijnen en borden komen. Met een campagne en lessen op scholen worden Amsterdammers komend jaar voorbereid op de aanpassing. In de loop van 2023 openen al enkele 30-kilometerwegen, zodat Amsterdammers vast kunnen wennen aan de nieuwe maximumsnelheid.
Voor bussen en trams geldt, als zij op een aparte baan rijden, nog wel een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Waar mogelijk worden aparte banen gecreëerd voor het openbaar vervoer, maar daar is in veel straten geen ruimte voor.
Tip Het Parool via Whatsapp
Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.
Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer dan helft 50 kilometer wegen in Amsterdam moet terug naar 30 per uur
Op meer dan de helft van de wegen waar nu nog 50 kilometer per uur mag worden gereden, wordt de snelheid teruggebracht naar 30. De nieuwe maximumsnelheid zal in 2023 op één moment in de hele stad worden ingevoerd. -
PREMIUM
Henne bezoekt juist gezonde 100-plussers voor onderzoek alzheimer: ‘Optimisme grote gemene deler’
Biochemicus Henne Holstege doet aan Amsterdam UMC onderzoek naar alzheimer. Ze kijkt daarbij vooral naar 100-plussers die nog geestelijk gezond zijn. ‘Ze hebben één grote gemene deler: het zijn allemaal optimisten.’ -
Schietincident in pand Amstelveen
In de centrale hal van een pand aan de Smeenklaan in Amstelveen heeft gisteravond een schietincident plaatsgevonden. -
Uniek vonnis Sanderink: niet eerder werd eigenaar zo radicaal verbannen uit eigen bedrijf
De omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt definitief verbannen bij zijn ict-bedrijf Centric. Hij is niet langer welkom bij aandeelhoudersvergaderingen van het bedrijf, waarvan hij de enige aandeelhouder is. Dat vonniste de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam vandaag. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
stagiaire ontslagen
Ouders geschokt: video van kinderen Amsterdamse opvang op 'onacceptabele' manier op TikTok
Een 19-jarige stagiaire van een groot kinderdagverblijf in Amsterdam is op staande voet ontslagen omdat zij beelden van zo'n tien kinderen in een ongepaste positie op sociale media had geplaatst. De politie, de GGD en de Onderwijsinspectie zijn op de hoogte van de zaak. De ouders van de kinderen reageren verbijsterd en zitten vol vragen. De kinderopvang bereidt een aangifte voor, bevestigt directeur Nicole Krabbenborg van kinderopvang Kindergarden. -
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam