Volledig scherm
Ex-politicus Delano Felter voor de camera van AT5 © Screenshot AT5

Ex-politicus met antihomo-uitspraken toch veroordeeld?

Het gerechtshof bekijkt de zaak tegen de Amsterdamse ex-politicus Delano Felter maandag opnieuw. ,,Ik heb een hekel aan homofielen. Als iedereen op mij stemt, sodemieter ik ze er allemaal uit", luidde een van de uitspraken van de voormalig lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij (RMP) in 2010 voor de camera van AT5. Homobelangenvereniging COC deed aangifte.

Quote

Die mensen met die seksuele afwijkin­gen moeten gewoon eigenlijk bestreden worden door de hetero's

Delano Felter, ex-politicus
Volledig scherm
2010: RMP-lijsstrekker Delano Felter © .

Felter werd door zowel de rechtbank als het gerechtshof in Amsterdam vrijgesproken van groepsbelediging en discriminatie. Het Openbaar Ministerie (OM) legde zich niet neer bij deze uitspraak en stapte naar de Hoge Raad. Die besliste eind 2014 dat de zaak opnieuw bekeken moest worden.

'Homofiel wordt te dominant'
,,De homofiel wordt gewoon te dominant. Ik denk dat er te veel homofielen zitten in het bestuur'', zo doelde ex-politicus Felter in 2010 op het stadsbestuur van Amsterdam. ,,Die mensen met die seksuele afwijkingen moeten gewoon eigenlijk bestreden worden door de hetero's.''

Het COC was niet de enige die aangifte deed tegen de Amsterdamse politicus. Ook Frank van Dalen, destijds VVD-gemeenteraadslid en voorzitter van de Gay Pride-organisatie ProGay, deed aangifte vanwege de uitspraken. Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgde de lijsttrekker van de RMP in 2010 wegens discriminatie. 

Vrijheid van meningsuiting
Felter werd vrijgesproken door de rechtbank in Amsterdam en in 2013 kwam het gerechtshof in de hoofdstad tot dezelfde uitspraak. Het hof was van mening dat de uitlatingen van Felter binnen de grenzen van de vrijheid van meningsuiting vallen. Een politicus heeft veel ruimte om zijn mening te uiten, meende het gerechtshof.

Een politicus moet kunnen kwetsen en choqueren, maar moet ook zorgen dat zijn uitlatingen niet in strijd zijn met de wet en de rechtsstaat. Dat geldt niet alleen voor het aanzetten tot haat en geweld, maar ook voor uitspraken die aanzetten tot onverdraagzaamheid.