Volledig scherm
De bronzen bij van Gaudí, te zien in Museum Het Schip © Gaudí

Expositie belicht Gaudí en Amsterdamse School

Een expositie in Museum Het Schip laat zien dat het werk van Antoni Gaudí en de Amsterdamse School veel met elkaar gemeen hebben.

Museumdirecteur Alice Roegholt kwam op het idee omdat veel bezoekers van Het Schip, het arbeiderspaleis van de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt, de link met het werk van de Catalaanse architect uitspraken.

Volledig scherm
Stoel van Gaudí © Gaudí

Hoewel Gaudí (1852-1926) en de architecten van de Amsterdamse School elkaar nooit hebben ontmoet, kwamen ze uit dezelfde tijd. Ze reageerden met hun werk op de veranderingen die de industriële revolutie met zich meebracht en waren op zoek naar schoonheid en individualiteit in een wereld die steeds massaler en individueler werd.

Geometrisch
Volgens het museum komen Gaudí's liefde voor ambacht, zijn inspiratie uit de natuur en toepassing van geometrische constructies overeen met de kenmerken van de Amsterdamse Schoolstijl. Ze doorbraken met hun bouwwerken tradities.

In totaal zijn zo'n zeventig objecten van de Catalaanse architect te zien, zoals maquettes van beroemde gebouwen als Casa Batlló en de Sagrada Familia. Ook te zien: de originele houten deuren en ergonomische deurkrukken van Casa Batlló, kleurrijke mozaïeken uit Park Güell en geometrische vloertegels van La Pedrera.

Bronzen bij
Bijzonder is ook een bronzen bij, die Gaudí maakte als boegbeeld voor een arbeiderscorporatie uit Mataró. Dit toont volgens het museum zijn socialistische kant, wat hem dichter bij de architecten van de Amsterdamse School brengt.

Gaudí en de Amsterdams School
Museum Het Schip
2 oktober tot en met april 2019