Volledig scherm
© reuters

Feesten op de Gay Pride gaat niet over rozen

Honderdduizenden mensen beleefden gisteren het hoogtepunt van de Gay Pride in Amsterdam, de Canal Parade. Maar het is nog niet voorbij: ook vandaag is het nog feest in de stad. Terwijl Amsterdam zich opmaakt voor weer een drukke dag, zetten wij de Gay Pride fails op een rij:

1. Vlam in de pan
Denk je lekker te gaan varen, vliegt je boot in de brand! Dan is er toch even paniek. Op een filmpje van een omstander is te zien hoe mensen in het water springen en hun heil elders zoeken. Een andere feestvierder probeert de brand met een koelbox, die hij telkens vult met water, te blussen. Door deze actie lijkt de brand grotendeels te zijn geblust.

Vermoedelijk vloog de motor in de brand. De stuurlui hadden alleen niet door dat ze dan de motor uit moeten zetten om meer ellende te voorkomen, en pruttelde zo voort.

2. Zakkenrollerborden
De gemeente Amsterdam speelt handig in op de zakkenrollers die dit weekend de stad aandoen. 'Zakkenrollers houden van pikken', zo luidt een informatiebord in de stad. Ongetwijfeld moest menig voorbijganger hierom grinniken.

3. Zinkend schip
Sta je lekker te swingen met je roze boa zinkt plots je bootje of platform. Nat pak gegarandeerd. Als het goed is bereikte iedereen veilig de kant.

4. Hoge nood
Als je moet, dan moet je. Voorbijgangers zijn wat minder blij met de actie van deze dame, laat staan de bewoners.

5. Vuilnisbelt
Wethouder Eric van der Burg van Amsterdam is wat minder gecharmeerd van de Gay Pride. Hij beklaagt zich zondag over de troep die is achtergebleven in de stad. ,,Wat is de stad een vuilnisbelt, waarom hoort bij feesten toch niet altijd opruimen. Feesten JA! Er geld mee verdienen, ZEKER. Maar dan opruimen'', twittert de wethouder van Zorg en Welzijn, Ouderen, Sport en Recreatie.

De botenparade van de Amsterdam Gay Pride trok zaterdagmiddag honderdduizenden bezoekers. Aan precieze aantallen wilde een woordvoerder van de Gay Pride-organisatie zich niet wagen, maar volgens hem lopen de schattingen uiteen van 300.000 tot 650.000 mensen.

Nog eens 417.000 kijkers bekeken het televisieverslag van de jaarlijkse Canal Parade op NPO3. Het evenement was het hoogtepunt van de Gay Pride in de hoofdstad. Thema van deze jubileumeditie was 'Share', met als ondertitel 'Deel de liefde, hou van de verschillen'. De Canal Parade bestond uit tachtig boten.

Nog even wat foto's, omdat het zo'n feest was:

Volledig scherm
Deze selfie van Bo Krook kan rekenen op een hoop likes op Facebook. Hij was aan het flyboarden op de grachten toen hij de foto maakte. © Bo Krook/Facebook
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp