Flitsbezorgers leggen zich niet neer bij strijd om darkstores: ‘Ongelijke behandeling’
NieuwsFlitsbezorgdiensten lijken zich niet neer te leggen bij het besluit van het Amsterdams college om distributiecentra alleen nog op bedrijventerreinen toe te staan. Ze zeggen dat de gemeente de dialoog constant uit de weg is gegaan. Nieuwe rechtszaken lijken onvermijdelijk.
Gorillas laat via een woordvoerder weten ‘van toegevoegde waarde voor Amsterdam’ te zijn en dat inmiddels ‘meer dan een derde’ van de stad al klant is. “Wij werken samen met tientallen Amsterdamse ondernemers. Bovendien is onze dienst een duurzaam alternatief op de bezorgbusjes die dagelijks de grachten en straten blokkeren.”
Gorillas vindt de gemeentelijke beslissing dan ook absurd. “Het college stelt dat met het voorgestelde kader aan de vraag kan worden voldaan, maar hoe zij tot die conclusie is gekomen is ons niet duidelijk. Het afwegingskader is willekeurig, gaat in tegen het gelijkheidsbeginsel en lijkt daarom voornamelijk emotioneel ingegeven.”
Dialoog
Het bedrijf zegt vanaf de start ‘proactief contact’ te hebben gezocht met de gemeente om in gesprek te gaan, om samen tot beleid te komen, maar dat de gemeente ‘de constructieve dialoog’ uit de weg is gegaan. Of het tot rechtszaken gaat komen wil Gorillas nog niet met zoveel woorden zeggen, maar die lijken onvermijdelijk.
“Op dit punt is het nog niet duidelijk wat de exacte impact van dit afwegingskader is voor onze bedrijfsvoering,” aldus de woordvoerder. “Maar het is absurd nu te moeten lezen dat de gemeente Amsterdam maatregelen neemt tegen uitbreiding van nieuwe vestigingen ondanks onze proactieve oplossingen, maatregelen en onze ontelbare handreikingen.”
Flink
Flink laat weten dat het besluit van het college vragen oproept en dat daarmee de bedrijfsvoering in gevaar komt. “Bedrijventerreinen liggen in Amsterdam vaak op een dermate grote afstand van klanten dat dit niet past bij de aard van flitsbezorging. Minder vermeende overlast is dan evident, maar zijn de belangen van de velen die gretig van de populaire service gebruik maken voldoende meegewogen?”
Het bedrijf wijst daarnaast op de vorige week afgesproken gedragscode tussen de vier flitsbezorgers die overlast moet verminderen. “Ook heeft de gemeente onvoldoende duidelijk gemaakt waarom flitsbezorgdiensten vanuit supermarkten en andere detailhandel (dezelfde service) wel zijn toegestaan,” aldus Flink. “Dit creëert het beeld van een ongelijke behandeling. Wij zullen hierover met de gemeente in gesprek gaan.”
Volgens de flitsbezorger voldoen alle huidige distributiecentra aan de nieuwe regels die de gemeente stelt en hoeven die niet weg.
Getir
Een woordvoerder van Getir noemt het besluit ‘onrechtvaardig’. “Het merendeel van onze vestigingen heeft nog nooit één klacht ontvangen. Flitsbezorgers zoals Getir opereren op een vergelijkbare manier als pizzabezorgdiensten en toch wordt juist onze sector onterecht behandeld. Meer dan 200.000 Amsterdammers hebben bijna één miljoen bestellingen bij Getir geplaatst. Amsterdam is een van de meest liberale en vooruitstrevende steden ter wereld, en toch hebben beleidsmakers hier eenzijdig besloten dat de meerderheid van de Amsterdammers niet het recht heeft om te kiezen voor snelle boodschappenbezorging.”
Volgens Getir zullen ‘duizenden banen verdwijnen’ met deze regelgeving ‘zonder dat de sector een kans heeft gehad om zich te verbeteren en te bewijzen’.
Zapp was niet bereikbaar voor commentaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
Nieuws
Nieuwe regels voor flitsbezorgers in Amsterdam: geen darkstores meer in woonwijken
Distributiecentra van flitsbezorgdiensten zullen bijna alleen nog worden toegestaan in bedrijfsgebieden. Uit woonwijken of gemengde woon-werkgebieden wil Amsterdam darkstores gaan weren en alleen nog bij hoge uitzondering toestaan. -
Nieuws
Floriade kan rekenen op 34 miljoen om de deuren open te houden
Grommend gaat de gemeenteraad van Almere akkoord met een extra bijdrage van 34 miljoen voor de Floriade. Het geld is nodig om de tienjaarlijkse tuinbouwtentoonstelling open te houden nu het aantal bezoekers zwaar tegenvalt. -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet?
-
Nieuws
Coronavirus in opmars in Amsterdam: aantal positieve testen in een maand tijd verviervoudigd
In Amsterdam-Amstelland zijn donderdag 464 positieve coronatesten gemeld. Over de laatste zeven dagen bedraagt het gemiddelde 365 positieve testen. -
Flitsbezorger Zapp overweegt vertrek uit Nederland na gedwongen sluiting van twee Amsterdamse darkstores
Flitsbezorger Zapp overweegt zich terug te trekken uit de Nederlandse markt vanwege de gedwongen sluiting van twee darkstores in Amsterdam en ‘aanhoudende onzekerheid over de regelgeving’ in Nederland. Dat maakte het bedrijf woensdagmiddag bekend. -
Aanhoudende ICT-problemen bij Waternet: plotselinge afschrijvingen blijven probleem
De ICT-problemen bij Waternet zullen nog even aanhouden. Amsterdammers moeten er daarom rekening mee houden dat grote bedragen nog steeds zomaar afgeschreven kunnen worden. Dat zei wethouder Melanie van der Horst (Water) tijdens de raad woensdag. ‘Mensen krijgen een betalingsregeling aangeboden.’
In samenwerking met indebuurt Amsterdam