Volledig scherm
Botenparade tijdens Gay Pride 2016. © anp

Floortje Dessing in jury botenparade Gay Pride

Floortje Dessing, Tim Oliehoek, Hanna Bervoets, Siep de Haan en Cornald Maas zullen dit jaar de boten jureren die op 6 augustus langskomen tijdens de parade van de Gay Pride.

De jury zit dit jaar voor het eerst op de viptribune ter hoogte van de sluizen op de Amstel en beoordeelt op basis van drie criteria: Wie verbeeldt het thema 'This is My Pride' het beste, welke boot heeft de beste uitvoering en welke deelnemers steken hun nek uit en schudden de toeschouwers wakker met een maatschappelijk thema.

Volledig scherm
Schrijfster Hanna Bervoets. © anp
Volledig scherm
Film-regisseur Tim Oliehoek. © Amsterdam Gay Pride

"Thematische boten die 'hun nek uitsteken' hebben net zoveel kans als een mooi uitgevoerde boot," zegt tv-presentator en juryvoorzitter Maas. 

Dessing (televisiemaker), Oliehoek (regisseur), Bervoets (schrijfster) en De Haan (initiatiefnemer van de Pride) zijn volgens Maas allemaal mensen die zeer uitgesproken en betrokken zijn en daarom geschikt als jurylid. 

Publieksstem
Maar zij zijn niet de enigen die de boten beoordelen. Net als vorig jaar kan ook het publiek via de Pride-app stemmen op zijn of haar favoriet. 

Wel zal iedereen dit jaar de andere kant op moeten kijken dan voorgaande jaren, omdat de vaarroute is omgedraaid om overlast te verminderen. De botenparade start om 12.30 uur - een uur eerder dan in 2016 - in het Oosterdok en eindigt in het Westerdok.  

De botenparade, waarbij tachtig boten meevaren, is de klapper op de Gay Pride, een festival dat plaatsvindt van 29 juli tot en met 6 augustus. Tijdens het festival wordt blijvend aandacht gevraagd voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkwaardigheid van lhbti's in het bijzonder, waar ook ter wereld.

Lees ook: Gay Pride breidt programma uit naar 9 dagen en Terugblik: Dit was de EuroPride 2016