Volledig scherm
De galeriehouder met een vorige editie van Mein Kampf die hij ondanks het verbod al eerder verkocht © anp

Galerie verkoopt Mein Kampf met Hitlers handgeschreven boodschap

De Amsterdamse galeriehouder Michiel van Eyck tikte vier dagen geleden een  luxueuze editie van het verboden Mein Kampf op de kop. Het boek met rode bewaarcassette en hakenkruis is voorzien van een persoonlijke, geschreven boodschap van Hitler zelf. Van Eyck wilde het boek graag tentoonstellen, maar heeft toch besloten deze versie te verkopen, meldt AT5.

Volledig scherm
De eerste editie van Mein Kampf die de galeriehouder verkocht © anp
Quote

Het boek 'Mein Kampf' bevat uitlatin­gen die beledigend zijn over Joden en daarnaast aanzetten tot haat, discrimina­tie en geweldda­dig optreden tegen Joden.

Het Openbaar Ministerie

De galariehouder zou de bijzondere editie hebben verkocht aan een particulier. Het boek zal nu waarschijnlijk naar een museum gaan.

Van Eyck kwam zelf aan het boek via nabestaanden van een inmiddels overleden man die het via Duitse familie in handen had gekregen. Het was waarschijnlijk tientallen jaren in bezit van de Amsterdamse familie. Hitler zou het desbetreffende boek rond kerst 1939 aan Rudolf Jordan, een regionale leider van de NSDAP, hebben gegeven.

Gesigneerde exemplaren van Mein Kampf door Hitler zijn van grote historische waarde. Zo bracht eenzelfde soort editie twee maanden geleden nog ruim 40.000 euro op in Los Angeles.

'Verboden voor joden'
Van Eycks Totalitarian Art Gallery in Amsterdam werd gisteren beplakt met bordjes met de tekst: ,,Verboden voor joden - voor negers - voor moslims". De Bond van Antifascisten (AFVN) zou de galerie hebben beplakt. Zij wilden dat de burgemeester de galerie zou sluiten en de politie het boek in beslag zou nemen. Ze dreigden dat anders zelf te doen.

,,Een extremistisch splinterpartijtje heeft wat pamfletten opgehangen met onsamenhangende teksten. Ik vind het nogal lachwekkend. Het wordt allemaal wel erg zwaar opgenomen," reageerde de galeriehouder.

De politie reageerde dat de bond het boek niet in beslag mocht nemen. ,,Als ze het boek wegnemen, is het gewoon diefstal'', aldus een woordvoerster.

Getouwtrek
Van Eyck lijkt het getouwtrek om het tentoonstellen van het verboden boek niet te hebben willen afwachten. Hij doet nu wat hij eerder al een keer deed: een editie van Mein Kampf verkopen, iets dat niet mag in Nederland.

Vorig jaar liep wegens de verkoop van een ander exemplaar van Mein Kampf een rechtszaak tegen Van Eyck. De galeriehouder werd toen vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie (OM) is hiertegen in beroep gegaan. Deze zaak moet nog dienen.

Het OM wacht dit hoger beroep eerst af voordat stappen worden ondernomen tegen de galerie vanwege het tweede geval, zei een woordvoerder van het OM drie dagen geleden.

Over de verkoop van Mein Kampf zei het OM eerder: ,,Het boek 'Mein Kampf' bevat uitlatingen die beledigend zijn over Joden en daarnaast aanzetten tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden. Het boek verspreiden door het te verkopen of in voorraad te hebben voor de verkoop, is strafbaar als de verkoper weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat het boek beledigend is over en aanzet tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden."

Volledig scherm
Amsterdamse Totalitarian Art Gallery © anp