Geen vervolging na bekladding Indische monumenten
Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat niet over tot vervolging van verdachten inzake de vernielingen dan wel bekladdingen van Indische monumenten in Amsterdam en Den Haag.
Delen per e-mail
De Federatie Indische Nederlanders (FIN) vindt die beslissing ‘onbegrijpelijk’ en gaat via een beklagprocedure proberen alsnog vervolging te bewerkstelligen.
Olympiaplein
Het gaat om bekladdingen van het Monument Indië-Nederland aan het Olympiaplein in Amsterdam en het standbeeld van Johan van Oldenbarnevelt in Den Haag, in juni vorig jaar. De FIN heeft aangifte gedaan tegen de Indonesische actiegroep Aliansi Merah Putih (AMP) wegens vernieling en groepsbelediging.
Volgens het OM is er geen zicht op concrete verdachten en ontbreekt daardoor een zogeheten opsporingsindicatie. De aangifte wegens groepsbelediging is gebaseerd op berichten op internet, waarin onder meer werd opgeroepen nog meer monumenten te vernielen. Het OM laat weten dat ‘er geen sprake is van groepsbelediging omdat het niet gericht was op een groep mensen wegens hun ras’.
Hans Moll, voorzitter van de FIN noemt de beslissing van het OM ‘gekunsteld en wrang’. Hij vindt dat ‘dit soort aanvallen op onze gemeenschap niet zonder strafrechtelijke consequenties mogen blijven’.
Vorig jaar augustus werd het Indisch Monument in Den Haag beklad. Ook daarvan deed de FIN aangifte. Voor zover bekend is over die aangifte nog niet beslist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
19
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Nieuws
Duitse topcrimineel Thomas Drach opgepakt in Amsterdam
Een beruchte Duitse crimineel, Thomas Drach, is vorige week donderdag opgepakt in Amsterdam. Dat melden meerdere Duitse media deze week. -
Ontslagen bestuurders Haga Lyceum verliezen beroepszaak
Het gerechtshof in Amsterdam verwerpt het hoger beroep van ontslagen bestuurders van het Cornelius Haga Lyceum. Oud-directeur en -bestuurder Soner Atasoy en ex-bestuurssecretaris Sadrettin Karadag hebben geen recht op een rentree op de islamitische school in Nieuw-West. -
AHA
‘Als je klappen krijgt van het leven, dan sta je op en ga je door’
Iris Gomes da Silva verdiende al geld voor haar familie toen ze acht was. Na een zware periode, waarin ze de diagnose kanker kreeg en beide ouders verloor, wenst ze een nieuwe hoekslaapbank. Kosten: 550 euro.
-
Drie mannen in Noord tegen boom aangereden
Drie jongemannen zijn donderdagavond rond 20.45 uur aan de Noorderbreedte in Noord tegen een boom aan gereden. -
1
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Update
Gemeente doet aangifte wegens bekladding Monument Indië-Nederland
Het Monument Indië-Nederland op het Olympiaplein in Oud-Zuid is bekogeld en besmeurd met rode verfbommen. De politie doet onderzoek naar de zaak, de gemeente heeft laten weten aangifte te doen. Het monument is inmiddels gereinigd.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam