Gehandicaptenverzorgster schuldig bevonden aan dood 11-jarige Emilie
NieuwsDe begeleidster van de elfjarige Emilie, die overleed na een val van een rolstoelfiets in Amsterdam, is donderdag veroordeeld voor dood door schuld. Ze krijgt van de rechtbank geen straf opgelegd.
Gehandicaptenbegeleidster Arlette van E. vergat vorig jaar om een buggy vast te zetten op een rolstoelfiets. Toen ze vervolgens met de elfjarige Emilie, die in de buggy zat, de Van Boshuizenstraat in Zuid opdraaide, viel de buggy van de fiets. Door de val liep het meervoudig gehandicapte meisje een dwarslaesie op. Ze overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.
De rechtbank in Amsterdam is van mening dat de ambulant begeleidster ‘haar zorgplicht heeft geschonden door de buggy niet op de juiste wijze te bevestigen aan de fiets’. Van E. werkt als zorgverlener en op haar schouder rust een ‘grote mate van verantwoordelijkheid, zeker bij iemand zo kwetsbaar als Emilie’.
Toch legt de rechtbank haar geen straf op. Een straf zou in het niet vallen bij het schuldgevoel en de maatschappij is er bovendien niet bij gediend, redeneert de rechtbank. “Het neemt het verdriet om het overlijden niet weg.” Het vonnis van de rechtbank is gelijk aan de eis van de officier van justitie.
Onachtzaam en nalatig
Het ongeluk had voorkomen kunnen worden, oordeelde de officier van justitie eerder. “Als de verdachte beter had opgelet, was het nooit gebeurd,” zei ze tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. De rechtbank noemde het in het vonnis ‘onachtzaam en nalatig’. Van E. kon het zich niet veroorloven om afgeleid te zijn, vinden de rechters.
In het vonnis wordt Van E. omschreven als ‘een bevlogen en liefdevolle begeleidster’. Ze is gesteld op de kinderen die ze verzorgt en weet wat zij nodig hebben. Ook voor Van E. is het overlijden van Emilie ‘een schokkende ervaring geweest die ze de rest van haar leven met zich mee zal dragen’.
Van E. werkt nog altijd als ZZP’er in de gehandicaptenverzorging. Door de veroordeling komt ze mogelijk niet meer in aanmerking voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Die is verplicht ivoor het uitoefenen van haar beroep.
Van E. heeft altijd toegegeven schuldig te zijn aan het ongeval. Ze is aansprakelijk gesteld voor de kosten van de begrafenis en het betalen van smartengeld. Inmiddels heeft ze 46.000 euro betaald. De ouders van Emilie hebben daarnaast een claim neergelegd van 700.000 euro aan misgelopen PGB-inkomsten (persoonsgebonden budget).
In de civiele procedure doet de rechtbank op 30 november uitspraak.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Henne bezoekt juist gezonde 100-plussers voor onderzoek alzheimer: ‘Optimisme grote gemene deler’
Biochemicus Henne Holstege doet aan Amsterdam UMC onderzoek naar alzheimer. Ze kijkt daarbij vooral naar 100-plussers die nog geestelijk gezond zijn. ‘Ze hebben één grote gemene deler: het zijn allemaal optimisten.’ -
Man (26) in Hoofddorp aangehouden om poging doodslag op agenten
De politie heeft gisteren in Hoofddorp (Noord-Holland) een 26-jarige man aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Hij zou op 12 januari agenten hebben verwond nadat hij op de vlucht was geslagen. Daarbij zijn er waarschuwingsschoten gelost, meldt de politie vandaag. -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
‘Fakkeldreiger’ Kaag toch geen lijsttrekker Jezus Leeft, te weinig ondersteuningsverklaringen
Max van den Berg, de man die tot zes maanden cel is veroordeeld omdat hij met een brandende fakkel voor het huis van minister Kaag stond, staat toch niet op de lijst van partij Jezus Leeft bij de provinciale verkiezingen in maart. Partij en stembureau geven verschillende verklaringen voor waarom dat zo is. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
-
-
indebuurt.nl
Nieuw in Amsterdam: hier haal je echte Portugese Pastel de Nata
Wie ooit in Portugal is geweest kent het heerlijke gebakje: Pastel de Nata. Een custardtaartje waar je je vingers bij aflikt. Er is goed nieuws: je hoeft niet meer op regelmatige basis het vliegtuig te pakken om deze lekkernij te eten, je haalt ze gewoon in Amsterdam! -
‘Politie en OM misten relevante signalen voor moord Peter R. de Vries, Derk Wiersum en broer kroongetuige’
Politie en Openbaar Ministerie (OM) zijn herhaaldelijk gewaarschuwd voor wraakacties door de bende rond Ridouan Taghi maar door ‘systeemfouten’ leidde dat niet tot een betere beveiliging van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam