Gekoeld kunstgrasveld een succes: scheelt 26 graden
Een nieuw experiment met het koelen van kunstgrasvelden blijkt succesvol. Dat is niet alleen fijn voor oververhitte sporters, maar ook goed nieuws in de strijd tegen de oververhitting en verstening van de stad.
Een stralende zomerdag, ideaal weer voor een potje voetbal of hockey. Maar schijn bedriegt: op het kunstgrasveld blijkt het een stuk warmer dan ernaast. Dit soort veldjes werken onder de zon dan ook als een bakplaat. De temperatuur kan er flink oplopen, soms tot wel 60 graden.
Vervelend voor sporters natuurlijk, maar dat is niet het enige. De grote hoeveelheid steen in de stad drijft de temperaturen omhoog. En diezelfde ‘verstening’ maakt dat regenwater sneller de riolering bereikt, wat bij plensbuien kan leiden tot overstromingen. Kunstgras heeft eenzelfde effect.
Maar er is een oplossing in aantocht: gekoelde kunstgrasvelden. “We leggen holle kratten onder het kunstgrasveld,” legt Joris Voeten uit. Hij is ingenieur bij Drain Products Europe, dat net als onder meer de gemeente en Waternet deel uitmaakt van het consortium achter het project.
“Die kratjes worden geplaatst op waterdichte folie,” vervolgt Voeten. “Regenwater dat door het kunstgras heen sijpelt, wordt eronder opgevangen.” Het opgeslagen regenwater gaat via speciale cilinders naar een zogeheten ‘shockpad’, onder het veld. Eenmaal daar verdampt het water, wat een verkoelend effect heeft. Net als op een normaal grasveld, eigenlijk.
Veelbelovend
De eerste meetresultaten - de definitieve resultaten worden volgend jaar bekendgemaakt - zijn veelbelovend, stellen de onderzoekers. Het gekoelde veld warmde bij een test op 25 juni op tot een temperatuur van 35,9 graden - meer dan 26 graden minder warm dan de ongekoelde variant, en slechts 1 graad warmer dan gewoon gras.
“Tot dusverre telt Amsterdam één gekoeld kunstgrasveld, bij VVA Spartaan,” vertelt Sacha Stolp, regisseur klimaatadaptatie bij de gemeente. “Een tweede is in aankomst, bij hockeyclub Athena.” Op die twee velden wordt vooral gekeken naar de speelbaarheid van de gekoelde velden. Op testveldjes bij het Marineterrein wordt onderzoek gedaan. “Het living laboratory,” zegt Stolp.
Aan de gekoelde velden hangt een hoger prijskaartje dan aan normale kunstgrasvelden, maar ze leveren dan ook een boel op, betoogt ingenieur Voeten. “Waar het kunstgrasveld eerst alleen een sportveld was, wordt nu ook regenwater opgeslagen. Je houdt water uit het riool en het helpt hitte reduceren.” Of, zoals de ingenieur het samenvat: “Het vormt een integrale oplossing voor waterbeheer in de stad.”
Meerdere projecten
Door het veranderende klimaat krijgt Amsterdam steeds vaker te maken met extreem weer, zo is de verwachting. Om de negatieve effecten van die verandering zo veel mogelijk te beperken, is de gemeente op meerdere plekken bezig met het herinrichten van de stad.
Het onderzoek naar de gekoelde kunstgrasvelden is een van de voorbeelden, maar er zijn er meer. Zo is op de Rooseveltlaan een waterberging onder de trambaan aangebracht, waardoor de fundering beter is beschermd tegen droogte. Ook een speerpunt: het planten van groen, wat bijvoorbeeld is gebeurd in de Waalstraat. Bomen en struiken zorgen immers voor verkoeling.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Op festival doodgestoken Jimmy (21) schoot vriend van zijn zus te hulp
Amsterdam -
PREMIUMReconstructie
Stafleu neemt afscheid na een bizarre laatste week: ‘Ik ga verder, maar niet bij Sportclub Feyenoord’
Sportclub Feyenoord gaat zich vanmiddag tegen Poortugaal hoogstwaarschijnlijk verzekeren van nog een jaar voetballen in de vierde divisie. Tussenpaus André Stafleu neemt afscheid na een bizarre laatste week. Een terugblik.Amsterdam -
Milieuvergunning cacaofabriek Koog aan de Zaan ‘te zwak’ volgens rechtbank: ‘Past in patroon’
De milieuvergunning van de grote cacaofabriek van Olam in Koog aan de Zaan moet worden aangescherpt. De rechtbank in Haarlem heeft bepaald dat de vergunning niet streng genoeg is, omdat de gemeente Zaanstad een te grote uitstoot van ammoniak en andere stoffen heeft toegestaan. Ook de provincie Noord-Holland heeft fouten gemaakt bij de beoordeling van de aanvraag die Olam heeft gedaan voor een natuurvergunning.Koog aan de Zaan -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Van Mossel MG
Ervaar elektrisch rijden: met dit event maak je kennis met de auto’s van MG
-
PREMIUM106
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Nieuws
Viering Keti Koti vanwege verwachte drukte verplaatst naar Museumplein
De viering op zaterdag 1 juli van Keti Koti, het einde van de slavernij, wordt verplaatst van het Oosterpark naar het Museumplein. Volgens de organisatoren is het Oosterpark te klein, omdat in dit jubileumjaar een extra grote opkomst wordt verwacht.Amsterdam