Volledig scherm
Vegetarisch gerecht met bloemkool © Keri Glassman

Gemeente Amsterdam gaat voor vega en ‘keert sociale norm om’

Tijdens bijeenkomsten en feesten zal de gemeente Amsterdam vanaf volgend jaar waarschijnlijk voornamelijk vegetarisch serveren, op initiatief van Partij voor de Dieren. 

Het college van burgemeester en wethouders gaat niet helemaal mee in het voorstel Carnivoor? Geef het door!, waarin Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) pleitte voor alleen nog maar plantaardige consumptie op het stadhuis. Het zou ‘de sociale norm omkeren’: het menu is standaard plantaardig, en zuivel-, vis- en vleeseters geven hun dieetwens door. De partij wijst op de negatieve milieu-effecten van de vlees- en zuivelindustrie.

Wethouders Rutger Groot Wassink (Bedrijfsvoering) en Laurens Ivens (Dierenwelzijn) stellen een variant van het plan voor. Voor het college is een volledig veganistisch aanbod een brug te ver, daarom kiest het bij evenementen, borrels en vergaderlunches van de gemeente voor vegetarisch voedsel. Wie dat niet wil, kan vooraf zijn keuze voor vlees of vis kenbaar maken. Nu moeten vegetariërs en veganisten juist hun voorkeur aangeven. 

Quote

Een vegeta­risch menu als uitgangs­punt heeft een afremmend effect op vleescon­sump­tie, en verandert de sociale norm zonder de keuzevrij­heid te beperken.

Prof. Henriëtte Prast

In november vorig jaar ging het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap al overstag; minister Ingrid van Engelshoven heeft toegezegd dat het concept Carnivoor? Geef het door! zal worden uitgevoerd op het ministerie. Ook hier zal het uitgangspunt vegetarisch zijn, niet veganistisch.  

Keuzevrijheid

Het voorstel komt oorspronkelijk van gedragseconoom en oud Eerste Kamerlid Henriëtte Prast (D66). Het zou een afremmend effect hebben op de consumptie van vlees, en verandert de sociale norm, zonder de keuzevrijheid te beperken. 

De keuze voor een vegetarisch stadsbestuur is nog niet definitief. De gemeenteraad moet nog instemmen met de wethouders. Naar verwachting zal het voorstel aangenomen worden.