Gemeente had deelfietsen FlickBike niet mogen verwijderen
De gemeente Amsterdam heeft in 2017 ten onrechte de deelfietsen van FlickBike verwijderd, zo oordeelde de Raad van State woensdagochtend. De rechtbank trok vorig jaar nog een andere conclusie.
In 2017 doken er tussen de 4000 en 6500 zwart-oranje deelfietsen op in de stad. Met een app op de telefoon konden voorbijgangers zo’n fiets ontgrendelen en gebruiken, en hem vervolgens op iedere willekeurige plek achterlaten voor de volgende huurder. Aanbieder FlickBike zag voluit kansen in een drukke stad als Amsterdam.
Maar de gemeente was er niet blij mee en oordeelde dat FlickBike in overtreding was van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), artikel 2.50, lid 1. Op grond van dit artikel is het namelijk verboden om op de weg ‘tegen betaling diensten aan te bieden of te lenen’. De gedachte hierachter is dat het voor mensen op straat hinderlijk is om steeds verkooppraatjes te moeten aanhoren.
Dwangsom
Hierop legde de gemeente FlickBike een dwangsom op en kreeg het bedrijf drie weken de tijd om alle fietsen te verwijderen. Toen het bedrijf weigerde, verwijderde de gemeente alle fietsen, en stuurde FlickBike vervolgens de rekening.
Eind vorig jaar oordeelde de rechtbank nog dat de gemeente gelijk had, nadat het fietsenbedrijf hoger beroep had ingediend. Het bedrijf zou inderdaad de openbare ruimte gebruiken voor commerciële activiteiten. ‘Dat geen personeel van FlickBike aanwezig is op de weg en dat de dienst op afstand wordt verricht, brengt de rechtbank niet tot een ander oordeel.’
Toch géén overtreding APV
Maar hier gaat de Raad van State niet in mee. Het artikel dat het bedrijf zou hebben overtreden, heeft volgens de Raad van State alleen betrekking op situaties ‘waarbij een persoon in de openbare ruimte een bepaalde dienst aan voorbijgangers aanbiedt’. Omdat niemand de deelfietsen daadwerkelijk aanbiedt op straat, is hier geen sprake van een overtreding van de APV.
De dwangsom hoeft het bedrijf daarom niet te betalen, noch de rekening van de gemeente voor het verwijderen van de fietsen. Bovendien moet de gemeente opdraaien voor de proceskosten.
Overigens betekent de uitspraak niet dat Amsterdam nu overspoeld zal worden door deelfietsen. Na de zomer komt er via een vergunningsstelsel ruimte voor 1400 deelfietsen op aangewezen plekken in de stad. Door het gecontroleerd toelaten hoopt de gemeente chaotische toestanden met duizenden fietsen te voorkomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Quincy Promes stuurde volgens OM volop berichten over invoer twee grote partijen cocaïne: ‘Me hele winst was door de helft’
-
PREMIUM
Toen Emma plots allemaal vragen kreeg, gooide ze het roer om: nu is haar bedrijf een enorm succes
Belastingen saai, moeilijk en suf? ,,Ik snap best dat mensen dat vinden”, zegt Emma Verschure. Toch doet de 24-jarige Woerdense er alles aan om de boekhouding zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. En met succes.Amsterdam -
Fietser overlijdt door aanrijding met auto in Assendelft
Een fietser is vrijdagochtend overleden als gevolg van een aanrijding door een auto in Assendelft. De politie bevestigt berichtgeving hierover door NH Nieuws.Assendelft -
Amsterdam mocht deelfietsen FlickBike weren
De gemeente Amsterdam mocht FlickBike opdragen haar deelfietsen in de stad weg te halen. Dat heeft de rechtbank bepaald. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.
-
PREMIUMMet video's13
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
-
-
-
Met video
ProRail komt met noodoplossing: bijna alle treinen rond Amsterdam rijden weer
Het treinverkeer van en naar Amsterdam rijdt weer zo goed als normaal. Dankzij een noodgreep van ProRail wordt het treinverkeer nu vanuit Utrecht geregeld, waardoor op de achtergrond kan worden gezocht naar een definitieve oplossing voor de netwerkstoring.Amsterdam -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente.