Gemeente overhandigt schilderij Kandinsky aan erven Lewenstein
NieuwsAmsterdam heeft maandagochtend na een lange juridische strijd het in de oorlog verkregen schilderij Bild mit Häusern van Wassili Kandinsky teruggegeven aan de erfgenamen van het Joodse echtpaar Lewenstein. Het schilderij heeft tot maandag in het Stedelijk Museum gehangen.
Het schilderij, dat voor de oorlog deel uitmaakte van de kunstverzameling van het echtpaar Lewenstein uit Amsterdam, was onderwerp van een langdurig geschil tussen de gemeente Amsterdam en de erven van het echtpaar.
Het echtpaar Lewenstein dat een goedlopende naaimachinehandel op de Dam runde en in 1940 voor de nazi’s vluchtte, beschikte over een uitgebreide verzameling schilderijen van onder meer Kandinsky, Van Gogh, Renoir en Manet. Ook had de familie een Rembrandtverzameling. In de jaren twintig had de familie het uit 1909 stammende olieverfschilderij Bild mit Häusern gekocht. Volgens erfgenaam Rob Lewenstein raakten zijn grootouders bij hun vlucht voor de nazi’s nagenoeg hun hele collectie kwijt
20 miljoen
De juridische strijd om het schilderij – waarvan de waarde inmiddels op 20 miljoen euro wordt geschat – begon ruim acht jaar geleden. Op verzoek van de erven boog de restitutiecommissie zich in 2013 over de verkoop van het schilderij . Vijf jaar later oordeelde de commissie in een bindend advies dat de gemeente niet gehouden was tot teruggave. Volgens de commissie was niet gebleken dat het museum het werk destijds ‘niet te goeder trouw’ had verworven. De erfgenamen spanden een rechtszaak aan tegen het Stedelijk Museum en de gemeente Amsterdam, dat officieel in het bezit was van het schilderij omdat het museum in 1940 niet zelfstandig was.
Vorig jaar besloot de gemeente naar aanleiding van het rapport van de Commissie Kohnstamm het werk alsnog te retourneren: ‘Als stad hebben we een geschiedenis en daarmee een grote verantwoordelijkheid hoe om te gaan met onrecht en het onherstelbare leed dat de Joodse bevolking is aangedaan in de Tweede Wereldoorlog’.
Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur): “We mogen het onbeschrijfelijke leed en het onrecht dat de Joodse bevolking is aangedaan in de Tweede Wereldoorlog nooit vergeten. Voor zover er nog iets hersteld kan worden, hebben we als samenleving de morele plicht daarnaar te handelen. Dat geldt ook voor de vele kunstwerken die in bezit waren van Joodse burgers en geroofd werden door de nazi’s of op een andere manier uit bezit zijn geraakt van de eigenaren.”
Rein Wolfs van Stedelijk Museum: “Vandaag neemt het Stedelijk afscheid van Bild mit Häusern. Dit afscheid markeert een belangrijk moment in de Nederlandse restitutiepolitiek, volgend op de aanbevelingen van de commissie Kohnstamm. Tegelijkertijd is het voor het museum ook een afscheid met weemoed, omdat het schilderij een zo belangrijke schakel in onze historisch gegroeide collectie was, geliefd bij onze bezoekers.”
James Palmer van de Mondex Corporation die het schilderij na de oorlog voor de familie heeft opgespoord en ook optreedt als vertegenwoordiger van de erven: “Vandaag start een nieuw hoofdstuk in de levens van de familie Lewenstein na hun jarenlange zoektocht naar rechtvaardigheid, waardigheid en respect. (…) Nederland kan trots zijn op het nieuwe restitutiebeleid na de uitspraak van de Commissie Kohnstamm, hiermee geeft het het goede voorbeeld aan andere landen om op een eerlijke manier met erfgenamen van kunstwerken van Joodse eigenaren om te gaan.”
Rob Lewenstein, een van de erven, noemt de teruggave ‘rechtvaardigheid’. “Voor ons en hopelijk straks ook voor andere gedupeerden.” Het schilderij van Kandinsky stond maandagmorgen op een ezel. Lewenstein: “Ik bekeek het schilderij. Het is een prachtig werk. Vanuit een een bepaalde hoek kijk je zo de straat in en zie je de rij huizen. Mijn ouders vertelden niet over de schilderijen. Mijn tante, de zus van mijn vader, probeerde het schilderij van Kandinsky in de jaren negentig te traceren, maar kon het niet vinden. Haar gezondheid werd te slecht. Ze overleed in 2007. Mondex vond het werk.”
Het schilderij wordt op een veilige plek opgeslagen. “De familie zal later beslissen wat ermee gebeurt,” zegt Palmer. Lewenstein: “We hopen dat het schilderij straks ergens in een museum komt te hangen.”
Mondex gaat nu op zoek naar enkele andere schilderijen van de familie in andere landen. Palmer: “We hebben enkele werken van de familie in andere landen gevonden. Eind maart weten we meer hierover.”
Een van die werken is in elk geval Das bunte Leben (1907), ook een schilderij van Kandinsky, dat op dit moment in een museum in München hangt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Curator: toekomst buitenlandse winkels Scotch & Soda ook onzeker
De buitenlandse winkels van kledingketen Scotch & Soda kunnen niet zonder de failliete Nederlandse tak. Curator Jasper Berkenbosch zoekt daarom naar een bedrijf dat niet alleen de Nederlandse filialen wil overnemen, maar dat ook verder wel met de winkels over de grens, waarover nog geen bankroet is uitgesproken. -
Wielrenner Cees Bol mist E3 Saxo Classic door ziekte
Wielrenner Cees Bol uit Zaandam heeft zich vanwege ziekte op het laatste moment moeten afmelden voor de E3 Saxo Classic. De Nederlander in dienst van Astana ontbrak daardoor net na het middaguur bij de start in Harelbeke. Astana rijdt nu met zes in plaats van zeven renners.Zaandam, Zaanstad -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.
-
Staat ligt op ramkoers met de luchtvaart: ‘Ze willen alleen hun eigen belang beloond zien’
Het is oorlog tussen de luchtvaartsector en de Nederlandse staat. Volgens het kabinet doen luchtvaartmaatschappijen niets aan de hinder en overlast die ze veroorzaken en is daarom krimp van het aantal vluchten nodig. De maatschappijen vinden dat de overheid daarmee alle regels en afspraken schendt. -
-
-
Provinciale D66'ers willen niet morrelen aan stikstofdoel: ‘De natuur staat er slecht voor’
Als het aan de lijsttrekkers van de provinciale D66-afdelingen ligt, laat de partij zich niet onder druk zetten door de coalitie om de stikstofdoelen uit het regeerakkoord af te zwakken. Ook de jongerenbeweging van de partij wil vasthouden aan stikstofhalvering in 2030, en niet pas in 2035. Dat meldt de NOS.Amsterdam -
Nieuws
Dit is de nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam: ‘Wij zien jou naast Femke Halsema staan’
Freek Wallagh (24) is woensdagavond in een uitverkocht Bitterzoet verkozen tot de nieuwe nachtburgemeester van Amsterdam. Een jury, het aanwezige publiek en een online stemming bepaalden wie het ambt voor de komende twee jaar mag bekleden.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam