Gemeente overweegt aanscherpen regels rond zonnepanelen na ‘Eunice’
Naar aanleiding van de recente stormen onderzoekt het Amsterdamse stadsbestuur of regelgeving rond het plaatsen van zonnepanelen moet worden aangescherpt.
Bij de storm Eunice eerder deze maand vlogen op diverse plaatsen zonnepanelen van daken. Op IJburg werd een 16-jarige scholier door een zonnepaneel aan haar hoofd geraakt en ernstig verwond. De gemeente beziet nu of extra aandacht voor zonnepanelen nodig is, zegt een woordvoerder van wethouder van Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid Marieke van Doorninck.
Voor het plaatsen van zonnepanelen is geen omgevingsvergunning nodig, tenzij het gaat om een monument of een gebouw op een open terrein of in een beschermd stadsgezicht. In dat geval beoordeelt het stadsdeel of een aanvraag voldoet aan alle relevante regels, waaronder bouwtechnische voorschriften uit het Bouwbesluit.
Toezicht en handhaving
“De recente stormen hebben laten zien dat zonnepanelen gevoelig zijn voor windkracht,” aldus de woordvoerder. “Het aantal zonnepanelen in de stad zal naar verwachting toenemen. Gezien deze ervaringen en ontwikkelingen wordt voor het nieuwe VTH-beleid [vergunningverlening, toezicht en handhaving] dat nu wordt gemaakt onderzocht of extra aandacht voor zonnepanelen nodig is.”
De woordvoerder benadrukt dat ook als er geen vergunning vereist is er altijd moet worden voldaan aan de bouwtechnische voorschriften uit het Bouwbesluit. De opdrachtgever is daar dan verantwoordelijk voor.
Stormbestendig
In reactie op het incident op IJburg vroeg Maarten Poorter, stadsdeelvoorzitter in Oost, zich in Het Parool af of er voldoende aandacht is voor de veiligheid van zonnepanelen.
Als zonnepanelen op de juiste wijze zijn bevestigd, zijn ze stormbestendig, verzekerde Hans Lambrechts, ceo van Sunprojects, een van de grootste installateurs in Nederland. “De stelregel is dat zonnepanelen bestand zijn tegen een storm.”
Eunice kwam tot windkracht 11. Volgens Lambrechts kunnen goed bevestigde zonnepanelen windkracht 12 of 13 doorstaan. “Je moet je dan wel aan de regels van het Bouwbesluit en de NEN-norm voor paneelinstallaties houden. Daar vloeien rekenmodellen uit voort waarmee je kunt nagaan hoe windbestendig de panelen zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Ook storm Franklin houdt huis in Amsterdam, schademeldingen stromen binnen
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Nieuws
Drukte na de storm voor dakdekkers: ‘Het is gewoon een gekkenhuis’
Dudley, Eunice en Franklin raasden de afgelopen dagen over de stad en lieten een spoor van vernieling achter. Het betekent enorme drukte voor Amsterdamse dakdekkersbedrijven en ook bouwmarkten en zonnepaneelinstallateurs merken het. ‘We worden echt platgebeld.’ -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Milieuvergunning cacaofabriek Koog aan de Zaan ‘te zwak’ volgens rechtbank: ‘Past in patroon’
De milieuvergunning van de grote cacaofabriek van Olam in Koog aan de Zaan moet worden aangescherpt. De rechtbank in Haarlem heeft bepaald dat de vergunning niet streng genoeg is, omdat de gemeente Zaanstad een te grote uitstoot van ammoniak en andere stoffen heeft toegestaan. Ook de provincie Noord-Holland heeft fouten gemaakt bij de beoordeling van de aanvraag die Olam heeft gedaan voor een natuurvergunning.Koog aan de Zaan
-
Nieuws
‘OM legt beslag op braakliggend stuk grond in Duivendrecht van ex-schoonzoon Poetin’
-
-
-
PREMIUM106
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMVIDEO
Voorzitter Techniek Nederland luidt noodklok over tekort aan technici: ‘Urgent knelpunt’
De aanleg van windmolenparken, groene kantoorgebouwen en duurzamere woningen om de klimaatdoelen van Nederland te realiseren, kan volgens voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland alleen lukken als een ‘urgent knelpunt’ wordt aangepakt: het oplopende tekort aan technisch geschoold personeel.