Volledig scherm
Een deel van het Afrikanerplein © Google Streetview

Gemeente verliest rechtszaak weggeknipte fiets

Het overkomt elke Amsterdammer wel een keer: een noodgedwongen bezoekje aan het Fietsdepot. Soms onterecht, zo oordeelde de rechter over een doorgeknipte e-bike.

De regel: Handhavers mogen fietsen die langer dan zes weken op één plek staan los knippen om ze vervolgens naar het depot in het Weselijk Havengebied te verbannen. Dat gebeurde ook met de e-bike van een eiser op het Afrikanerplein in Oost.

Om te zien welke fiets een enkeltje depot krijgt, zetten ambtenaren met krijt een streep op het achterwiel van een fiets. Als de streep na zes weken nog intact is, krijgt de fiets een rode sticker. Heeft de eigenaar  zeven dagen na het plakken van die sticker nog steeds zijn stalen ros niet weggehaald, dan doet de gemeente dat voor haar of hem.

Schoonmaakmiddel
De eiser uit Oost had echter zijn bedenkingen bij de handhavingsmethode. De streep bleek - zelfs met schoonmaakmiddel - helemaal niet makkelijk te verwijderen. Ook na een paar ritjes verdween de streep niet.

De gemeente gaf als tegenargument dat handhavers zelf hadden getest hoe goed de streep bleef zitten. De rechtbank vond deze motivatie niet voldoende. 

De baten voor de e-bike eigenaar? De 35 euro aan administratiekosten van het Fietsdepot krijgt hij terug, net als de 20 euro voor het doorgeknipte slot en 6,40 euro reiskosten naar het Westelijk Havengebied. Ook de 170 euro proceskosten zijn voor de gemeente.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.