Gemeenten willen ‘spoedpunten’ introduceren bij toewijzen sociale huurwoningen

Gemeenten in de regio Amsterdam willen sociale huurwoningen op een andere manier gaan toewijzen. Niet alleen de duur van de inschrijving moet nog leidend zijn, ook persoonlijke omstandigheden moeten meegewogen worden.

Volledig scherm
© ANP

Vijftien gemeenten en veertien woningcorporaties in de regio’s Amstelland-Meerlanden, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland hebben deze nieuwe aanpak voorgesteld. Mensen die dringend op zoek zijn naar een woning zullen daardoor meer kans op een sociale huurwoning krijgen. Uiterlijk eind 2020 zullen de vijftien gemeenteraden een beslissing nemen over het voorstel.

Het nieuwe systeem zou gaan werken met verschillende soorten punten: wachtpunten (inschrijfduur), zoekpunten (de mate waarin iemand actief zoekt naar een woning) en spoedpunten. Spoedpunten worden bij drie omstandigheden toegekend: gescheiden ouders met kinderen, inwonende gezinnen en thuiswonende, problematische jongeren. Aan de hand van de wacht-, zoek- en spoedpunten wordt iemands nummer op de lijst bepaald bij het toewijzen van een sociale huurwoning.

Burgers kunnen bij colleges inspreken als het voorstel wordt behandeld. Wethouder Laurens Ivens (Wonen) is tevreden met het geboekte resultaat van de samenwerkende gemeenten: “Woningen zijn schaars en zo zorgen we ervoor dat de sociale huurwoningen terechtkomen bij de mensen die de woning het hardst nodig hebben.”