GGD Amsterdam beperkt bron- en contactonderzoek door tekort personeel
UpdateGGD Amsterdam gaat het bron- en contactonderzoek bij coronapatiënten inperken. Door het grote aantal besmettingen in de regio is er niet genoeg personeel om het onderzoek volledig uit te voeren.
De GGD gaat geen contacten van besmette personen meer bellen. “Alle positief geteste mensen worden wel gebeld, maar minder uitgebreid,” zegt een woordvoerder. Alleen als een arts daar de noodzaak van ziet, zal er een uitvoerig bron- en contactonderzoek worden uitgevoerd. “Daarbij wordt gefocust op risicogroepen- en situaties en mogelijke clusters.”
Sinds 1 juni kan iedereen met milde klachten zich laten testen op het coronavirus. Dat gebeurt de laatste weken steeds vaker, nu het virus weer langzaam om zich heen grijpt. In Amsterdam nam donderdag in 24 uur het aantal besmettingen met 160 toe. Door de invulling van het bron- en contactonderzoek aan te passen, hoopt de GGD tijd te besparen. “Dat is in overleg met het RIVM gebeurd.”
De GGD zal besmette personen voortaan vragen om zelf hun contacten te waarschuwen. Als een contact klachten krijgt en besmet blijkt, wordt deze alsnog gekoppeld aan de besmette persoon. Zo hoopt de GGD overzicht te houden op de clusters.
Capaciteit
Of de kwaliteit van het onderzoek door de aanpassing achteruit gaat, kan de woordvoerder niet beamen. “Dat zou ik liever niet zo zeggen.” Ook op de vraag waarom de GGD het personeelsbestand niet verder heeft uitgebreid met het zicht op het toenemende aantal besmettingen, blijft hij het antwoord schuldig.
Het bron- en contactonderzoek wordt gezien als een van de belangrijkste middelen om het coronavirus onder controle te houden en verdere verspreiding te kunnen indammen. Het RIVM noemt het onderzoek zelfs een ‘essentieel onderdeel’ in de strijd tegen Covid-19. Door het grote aantal besmettingen in maart en april dit jaar moest in verschillende regio’s in Nederland het contactonderzoek ook al worden gestaakt.
Ook de GGD Rotterdam, waar naast Amsterdam de meeste besmettingen worden vastgesteld, loopt tegen het plafond van het contactonderzoek aan. Volgens de NOS dreigt een landelijk tekort, zo zou blijken uit de cijfers die de omroep heeft opgevraagd. In de huidige vorm zouden er voldoende werknemers zijn voor maximaal 750 onderzoeken per dag, terwijl donderdag in 24 uur 601 besmettingen werden vastgesteld.
Meer fte’s
Begin vorige maand werd bekend dat de Amsterdamse GGD fors gaat uitbreiden: er komen 190 voltijdwerknemers bij, zodat ook de normale werkzaamheden weer volledig kunnen worden uitgevoerd. Dat zou vanaf september weer mogelijk moeten zijn, maar kan alleen als er 190 fte’s bijkomen om het team infectiebestrijding – normaliter 20 werknemers – te ondersteunen. Ook komt er een apart coronateam dat een jaar lang ten minste 600 tests per dag kan uitvoeren en twaalf bron- en contactonderzoeken kan uitvoeren.
Volgens de GGD is het team dat bron- en contactonderzoeken uitvoert, deze week al met 70 medewerkers uitgebreid. Daarnaast worden 60 nieuwe werknemers klaargestoomd, zij kunnen naar verwachting eind augustus aan de slag.
Met die 190 extra fte is het ook mogelijk een flexibele schil te maken, zodat bij drukte 1500 coronatests en 50 contactonderzoeken kunnen worden uitgevoerd. De uitbreiding is in principe voor een jaar. In de wintermaanden, als het griepseizoen begint en zich waarschijnlijk nog meer mensen willen laten testen, moet de GGD mogelijk verder opschalen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Winkelmedewerker Nieuwendijk neergestoken na conflict
Een medewerker van een winkel aan de Nieuwendijk in stadsdeel Centrum is woensdag rond 17.30 uur neergestoken. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. -
Update
Bewoner gewond na woningoverval in Noord
Aan de Staghof in Noord heeft maandag rond 17.25 uur een woningoverval plaatsgevonden. Een bewoner is daarbij lichtgewond geraakt. De politie hield kort daarna één verdachte aan, maar hij bleek niets met de overval te maken te hebben. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Nieuws
Explosieve toename van agressie tegen zorgpersoneel OLVG
In de eerste drie maanden van 2022 zijn er bij het OLVG-ziekenhuis al 234 meldingen gedaan van agressie tegen zorgpersoneel. Dit is een verdubbeling in aantal ten opzichte van een jaar eerder, zo meldt het ziekenhuis. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
Nieuws
Stadsdeelvoorzitter Maarten Poorter (43) nieuwe burgemeester Dijk en Waard
Maarten Poorter (43) is voorgedragen als burgemeester van Dijk en Waard in Noord-Holland. Poorter is nu nog stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-Oost. -
Nieuws
Woning Snelleveldplein voor de tweede keer in een dag beschoten
Een woning aan het Snelleveldplein in Zuidoost is in de nacht van zaterdag op zondag voor de tweede keer in een dag beschoten. De aanwezige bewoonster bleef lichamelijk ongedeerd. Dat meldt een woordvoerder van de politie. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes?
In samenwerking met indebuurt Amsterdam