GGD bezorgd om thuisfeesten, ook bij Offerfeest
Bijna een miljoen Nederlandse moslims die vanaf vrijdag het driedaagse Offerfeest vieren en groepen studenten verhogen het risico van virusverspreiding. Gemeentes wijzen moskeeën en studentenverenigingen op de gevaren.
Misschien gaat zelfs de aangepaste dienst in de buitenlucht niet door, zegt Yassin Elforkani, hoofdimam van de Blauwe Moskee in Nieuw-West. Als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen hard blijft stijgen, of er ontstaat ook op het grasveld op enkele minuten lopen van het gebedshuis in de Henri Dunantstraat gevaar voor de gezondheid, dan wordt de religieuze bijeenkomst van vrijdag mogelijk afgeblazen.
“We hebben contact met de GGD en volgen nauwgezet het nieuws van het RIVM,” aldus Elforkani. “Maar ook als die organisaties geen bezwaar zien om de bijeenkomst door te laten gaan, kunnen we zelfstandig besluiten dat we het gezondheidsrisico te hoog vinden.”
Sociaal en charitatief
De bijeenkomst op vrijdagochtend om half negen biedt plek aan 700 gelovigen. Er hebben zich al 500 mensen opgegeven.
Het Offerfeest is na het Suikerfeest de belangrijkste viering binnen de islam, zegt Elforkani. Het is niet alleen een religieus, maar ook een sociaal en charitatief evenement. “Mensen komen samen in familieverband of met vrienden, vaak thuis. Ze geven vanwege dank aan en aanbidding van God vlees van geofferde dieren weg.”
Ook voor niet-praktiserende moslims maakt het Offerfeest (Eid al-Adha) deel uit van het dagelijkse leven, vergelijkbaar met Pasen in de christelijke traditie, aldus Elforkani. “Er zijn 1 miljoen moslims in Nederland, ik schat dat zo’n 900.000 van hen meedoen aan het Offerfeest.”
Carnaval
Met die aantallen is het Offerfeest een serieus risico voor verspreiding van het coronavirus, vergelijkbaar met carnaval in februari. Daarom adviseert het ministerie van Volksgezondheid moslimgemeenschappen om bijvoorbeeld gezondheidschecks uit te voeren bij moskeebezoek. Ook wordt ten strengste ontraden bij elkaar over de vloer te gaan, omdat 1,5 meter afstand houden dan vaak niet kan. De Blauwe Moskee adviseert dit ook zelf actief aan gelovigen.
Gemeentes zoeken contact met moslimorganisaties, zoals eind mei ook al gebeurde tijdens het Suikerfeest. Groot verschil is dat toen de lockdown van kracht was. Dagelijks overleden coronapatiënten. Het voelde als acuut gevaar en mensen hielden zich beter aan de gedragsregels. De GGD merkt dat die alertheid verslapt.
“In Amsterdam zien we de laatste weken dat mensen op bruiloften, huisfeestjes en begrafenissen besmet raakten, omdat ze te dicht bij elkaar kwamen,” zegt Anja Schreijer, arts Maatschappij & Gezondheid en hoofd van de afdeling algemene infectieziekten van de Amsterdamse GGD.
“Dat besmettingsrisico bestaat bij het Offerfeest ook. Ik maak me zorgen, mensen hebben volgens ons bron- en contactonderzoek nu meer nauwe contacten dan een paar maanden geleden. We zien geïnfecteerden met wel twintig nauwe contacten.”
Elforkani merkt op dat aanwijzingen in Amsterdam goed worden opgevolgd. “In moskeeën in Den Haag en Rotterdam zijn besmettingen opgelopen, maar voor zover bekend is daar in Amsterdam geen sprake van.”
Nieuwe leden
Bij een uitbraak in Rotterdam bleek dat ook studenten een risicogroep zijn voor virustransmissie. Ze nemen de coronaregels minder nauw en hebben veel sociale contacten.
Met het nieuwe academische jaar in zicht krijgen Amsterdamse studentenverenigingen een uitnodiging om in de Stopera te verschijnen voor een bijeenkomst over de gevaren van virustransmissie, meldt een voorlichter van de gemeente. De Intreeweek van de Universiteit van Amsterdam is teruggebracht tot een online activiteit, maar studentenverenigingen werven, met aan coronaregels aangepaste ontmoetingen, wel nieuwe leden. Sommige studentenverenigingen noteren al meer inschrijvingen dan in voorgaande jaren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
Nieuws
90 procent van de zzp’ers die aanklopten voor extra hulp kan weer zelf rondkomen
Van de 5500 zzp’ers die bij de gemeente aanklopten omdat ze tijdens de coronaperiode in financiële problemen kwamen, kan 90 procent weer financieel rondkomen. Tegelijkertijd doet wethouder Rutger Groot Wassink een oproep aan het Rijk: ‘Verkwansel de lessen van corona niet.’ -
Nieuws
Vuil transport toch langer welkom in de stad, verbetering luchtkwaliteit vertraagd
De plannen om vanaf 2025 alleen nog uitstootvrij transport toe te staan binnen de Ring-A10 worden bijgesteld. Gevolg is dat de beloofde verbetering van de luchtkwaliteit pas na 2028 realistisch is.Amsterdam -
indebuurt.nl
10 x uit eten op bijzondere locaties in Amsterdam
Genoeg keuze als het gaat om restaurants in Amsterdam, maar soms wil je even iets anders. In een draaiend restaurant eten of een glaasje wijn drinken op grote hoogte? Onze stad heeft bijzondere locaties waar je een lekker avondje kunt dineren. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.
-
indebuurt.nl
Nostalgie: 5 x hier haalden Amsterdammers vroeger hun ijsje
-
-
-
Kampong verliest eerste nacompetitieduel: vakantie moet nog even worden uitgesteld
Kampong kreeg vanavond in de finale van de play-offs om een plek in de derde divisie een lesje in effectiviteit van JOS Watergraafsmeer. De Utrechtse vierdedivisionist was vooral voor rust sterker dan de ploeg die als vijftiende in de derde divisie eindigde, maar verloor met 1-0.Amsterdam -
PREMIUM11
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.