Volledig scherm
Sindy werd 33 © Ronald van Weeren

Gorilla Sindy in Artis plotseling overleden

Laaglandgorilla Sindy is dinsdagavond plots overleden in Artis. De aap had een grote ontsteking in haar buik, waar veel vocht bij vrij kwam, laat de dierentuin weten.

Verzorgers troffen Sindy woensdagochtend dood aan in het binnenverblijf. Omdat gorilla's in groepsverband leven en rouw tonen, is in eerste instantie afstand gehouden. Toen uit observatie bleek dat de andere dieren afstand van haar namen, zijn de verzorgers naar binnengegaan.

Autopsie wees uit dat de westelijke laaglandgorilla dinsdagavond al overleed. Ook is geconstateerd dat de ontsteking zo hevig was, dat Sindy het hoe dan ook niet meer had gered. Sommige dieren riepen woensdag nog om Sindy. 

De gorilla kreeg drie van haar zes jongen in Artis. Twee daarvan leefden met haar in de groep gorilla's in de dierentuin. De jongste, Shae, is drie maar dronk de laatste tijd al minder bij zijn moeder. De dierentuin verzekert dat hij zelfstandig verder kan in de groep die overblijft. Die groep bestaat uit acht andere gorilla's: een zilverrug, twee volwassen vrouwen, vier jonge mannetjes en een jong vrouwtje.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.