Grietjes woonwagen moet op de schop: ‘Dit is mijn tempel’
AHAHaar gezondheid laat te wensen over, maar Grietje Bouw is vastbesloten oud te worden in haar woonwagen. Er moet een hoop aan gebeuren, wil ze er kunnen blijven. Een begin: 500 euro.
Delen per e-mail
Grietje Bouw (54) wijst naar het plafond en begint over de immense lekkage van een tijdje geleden. “Overal stonden emmers om het water op te vangen. Op een gegeven moment heb ik van die kinderbadjes opgeblazen want er was geen houden aan.” Het water heeft zijn sporen achtergelaten, het houten gestel is op plekken scheef getrokken. De schuifpui aan de voorzijde kan niet meer open, de vloer is ongelijk en op sommige plekken is de waterschade nog te zien. “Met hulp van mijn vader hebben we er destijds een nieuw dak op kunnen zetten. Anders had ik allang moeten vertrekken.”
Vooroordelen
Bouw is een geboren en getogen woonwagenbewoonster. Haar wieg stond in een klassieke wagen op wielen, ‘een echte pipowagen’, die door paarden werd getrokken. “We reisden van plek naar plek, als een echte ‘rolleman’, maar op een gegeven moment werd dat bij de wet verboden en kwamen we hier in Amstelveen te staan.” (Zie kader.)
Het woonwagenkamp aan de Poel was er zonder Bouws vader niet geweest. Hij streed voor een vaste plek, ging bij de gemeente langs, maakte gebruik van zijn inspreekrecht. “We kraakten het parkeerterrein van het zwembad omdat we geen kant op konden, en uiteindelijk werd besloten dat we hier permanent mochten blijven, mede dankzij mijn pa. Van hem heb ik mijn doorzettingsvermogen.”
Als ‘meisje van het kamp’ kreeg Bouw met een hoop vooroordelen en stigma’s te maken. Het buitenleven met de andere woonwagenbewoners op het landje was verrukkelijk, vertelt ze, maar school was een ander verhaal. “Het leren ging me niet goed af en daarbovenop hadden de leraren de pik op me.” Ze verliet school op haar 13de. Vijf jaar later trouwde ze met haar eerste man, een ‘burger’, en betrok met hem een eigen wagen. Ze kregen twee kinderen, maar het huwelijk hield geen stand.
Met haar tweede man probeerde ze een eigen bedrijf te starten, maar dat ging niet van een leien dakje. “Ik zat tot die tijd thuis met de kids, dat is ook een beetje de woonwagencultuur: man gaat uit werken, vrouw blijft thuis. Maar ik wilde zelfstandig zijn, mijn eigen geld verdienen. Alleen wie neemt je aan als je nauwelijks kan schrijven of rekenen?”
Schuldsanering
Met een hoop doorzettingsvermogen en overtuigingskracht wist ze een baantje bij de Lidl te krijgen. “Binnen de kortste keren mocht ik achter de kassa. Het heeft me een hoop zweet en tranen gekost, want met cijfers ben ik niet zo goed, maar ik had een grote drang mezelf te bewijzen, dus zette ik door.” Ondertussen liep het bedrijf van haar man niet, stapelden de schulden zich op en toen ook dit huwelijk op een scheiding afstevende, bleef Bouw met een fikse schuldenlast achter. “Het was tegenslag na tegenslag, een zware periode brak aan.”
Bouw moest de schuldsanering in, wat doorgaans drie jaar bikkelen betekent, maar door fouten van de gemeente en de bewindvoering heeft ze 11 jaar lang van 30 euro per week moeten leven. Door haar laaggeletterdheid had ze geen zicht op wat werd besloten. “Die jaren hebben me alles gekost wat me lief was. De gebruikelijke drie jaar zijn zwaar maar vanaf dag één tel je af. In mijn geval kwam er telkens meer bij. Uit onvermogen en verdriet greep ik naar de drank.”
Aneurysma
Ze werd depressief, deed twee zelfmoordpogingen en zocht hulp. Met medicatie leek het beter te gaan, totdat ze een herseninfarct kreeg. Artsen ontdekten een aneurysma van 4,8 centimeter in haar hersenen. “Ik ben een wandelende tijdbom.” Werken zit er niet meer in, tot Bouws grote verdriet. “Het zorgde voor structuur en afleiding. Twee dingen waar ik veel baat bij heb.”
Het afgelopen decennium had Bouw niet te kracht noch het geld om haar woonwagen op te knappen. Het tocht vreselijk, ze is maandelijks 300 euro aan stookkosten kwijt. Ze wil hier niet weg, maar er zal iets moeten gebeuren wil Bouw haar wagen niet verliezen. “Dit is mijn tempel, de plek die me overeind houdt. Het betekent alles voor me.”
De rolleman
In het Bargoens, de ‘dieventaal’ van weleer, wordt een woonwagen een rolleman genoemd. Met het verbod op rondtrekken luidde de Nederlandse wet in 1968 het einde in van het ‘scheffen met de rolleman’, het zwerven met de woonwagen. Het onderscheid tussen de ‘reizigers’ (kampers die rondtrekken) en ‘plakkers’ (kampers die permanent op een kamp verbleven) verdween daarmee. Maar het streven van woonwagenbewoners naar autonomie en onafhankelijkheid bleef, al werd het mobiele bestaan aan banden gelegd. Wat ook nooit is veranderd, is de benaming van de rest van de samenleving, die bestaat nog altijd uit ‘burgers’ of ‘boeren’.
De wens van vorige week
‘Een bakfiets is heerlijk, ik kan niet meer zonder’
Vorige week wenste Helen Tesfay Rezen een bakfiets. Jessi Nabuurs doneert, met nog een aantal lezers.
De Eritrese Helen Tesfay Rezen (29) moest op 24-jarige leeftijd haar vaderland verlaten toen bleek dat haar echtgenoot was gedeserteerd uit het leger. Rezen had geen weet van zijn plannen, en heeft sindsdien geen contact met hem gehad, maar moest vanwege haar eigen veiligheid vluchten en haar dochtertje bij haar ouders achterlaten.
Na vele omzwervingen belandde ze in Nederland, kreeg ze een verblijfsvergunning en kreeg ze een kleine studio in Oost toegewezen.
Die deelt ze met haar tweeling van 11 maanden. Het is krap, 18 vierkante meter, maar Rezen is inmiddels verknocht aan de stad. Ze heeft in korte tijd vrienden gemaakt, leert Nederlands en wil na haar inburgeringscursus een horecaopleiding volgen. Ze doet momenteel alles lopend, wat veel tijd kost. Een bakfiets zou een uitkomst zijn, ook om haar jongens het Amsterdamse Bos te laten zien.
Als moeder van de vijfjarige tweeling Valèrie en Matteo weet Jessi Nabuurs (48) hoe ingewikkeld de logistiek is van een doordeweekse dag met twee kleine kinderen. “Nu kunnen haar zoontjes nog in de kinderwagen, maar zodra ze iets groter zijn, is het vervoer an sich een grote opgave, zeker in je eentje.” Zelf heeft Nabuurs, directeur Leren en Ontwikkelen bij een sociale organisatie, ook een bakfiets. Ze kan niet meer zonder. “Zo’n bakfiets is heerlijk, spullen erin en hop de stad in.”
Met de hulp van nog een aantal Paroollezers rijdt Rezen straks rond op een solide fiets met de nodige accessoires.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Politie doet onderzoek naar geweld bij demonstratie Museumplein
De politie doet aan de hand van beschikbaar beeldmateriaal aanvullend onderzoek naar het geweld zondag bij de verboden demonstratie op het Museumplein. Hierbij raakten twee agenten en een politiepaard gewond. Alle ingezette politiepaarden krijgen een medische check om na te gaan of er nog meer letsel hebben opgelopen. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
Meer mensen in bijstand, maar Amsterdam niet gevoelig voor crises
Het aantal mensen in de bijstand is na een aantal jaren van daling in de eerste helft van 2020 licht gestegen, meldt het CBS. Zoals gebruikelijk staat Amsterdam in de top van plaatsen met de meeste bijstandsontvangers, maar gevoelig is de stad niet voor crises. -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
PREMIUM
Video Deze hyperloop moet in de toekomst versproducten razendsnel van a naar b brengen
Er komt een onderzoek naar een hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend.
-
Auto rijdt door na botsing met scooter
Op het Weesperplein is donderdagochtend rond 09.00 uur een man op een scooter aangereden door een auto. De bestuurder wordt nog gezocht. -
Schildering Black Archives hersteld: ‘Steun maakt werk nog mooier’
De muurschildering op het pand van The Black Archives is weer hersteld. Ruim een maand geleden werd de schildering van Surinaamse grootheden beklad met witte verf en de tekst ‘roetveegpiet is genocide’. -
College belooft vechtsportschool Pancration te helpen
Het college van burgemeester en wethouders belooft zich in te spannen om een geschikt onderkomen te vinden voor vechtsportschool Pancration in Noord. De sportschool is ‘op het sportieve en maatschappelijke vlak’ belangrijk voor de buurt.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam