Volledig scherm
De tweede foto die rondgaat © Het Parool

'Groeten' van jihadisten in Syrië gaan rond in Oost

Onder jongeren in Amsterdam-Oost gaan meerdere foto's rond die zouden zijn gestuurd door Nederlandse jihadisten in Syrië. Op de foto's wordt de groeten gedaan aan 'Amsterdam-Oost'.

De foto's zijn ook al enige tijd in het bezit van Het Parool. Op een van de foto's is te zien hoe een onbekende een schrijfblok omhooghoudt, in een omgeving met groene heuvels. Vermoedelijk gaat het om het gebied rond Idlib. Met de foto wordt de groeten gedaan aan 'Amsterdam-Oost.' 

De afbeelding is vermoedelijk in de afgelopen weken via sociale media of telefoonverkeer in Amsterdam-Oost beland en daarna razendsnel in de buurt verspreid.

Authenticiteit
Later volgde een tweede foto, waarop opnieuw een schrijfblok zichtbaar is. Ditmaal zijn op de achtergrond een automatisch vuurwapen en handgranaten te zien.

De oproep wordt gedaan om de strijders in Syrië niet te vergeten in de gebeden. De authenticiteit van de foto's is niet aangetoond.

In Amsterdam-Oost is de foto verspreid onder jongeren en onbekenden stuurden die ook naar verschillende media. Ook bij hulpverleningsinstanties in Amsterdam-Oost is de foto al langer bekend, al traden zij daarover aanvankelijk niet naar buiten.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.