Grootste pensioenfonds van Nederland ABP stopt met beleggen in fossiele energie
NieuwsHet Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) trekt zijn beleggingen in de fossiele industrie terug. Het grootste pensioenfonds van Nederland zegt dat onder meer het recente rapport van het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties de aanleiding vormt voor dit besluit.
Eind vorig jaar had het fonds voor ambtenaren en leraren ruim 15 miljard euro belegd in producenten van fossiele brandstoffen. Dat was goed voor 3 procent van het totale belegde vermogen van het ABP.
Beleggingen gingen onder meer naar Shell, BP, ExxonMobil en het Russische Gazprom. Deze beleggingen worden stapsgewijs verkocht. Het merendeel hiervan zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 verkocht zijn. Het fonds gaat ervan uit dat dit besluit geen negatief effect op het langjarig rendement zal opleveren.
‘Wij willen een bijdrage leveren om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Brede groepen deelnemers en werkgevers geven aan hoe belangrijk zij dit vinden,’ legt bestuursvoorzitter Corien Wortmann de keuze uit in een persbericht.
ABP wil bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken, zoals elektriciteitsbedrijven, de autoindustrie en de luchtvaart, aansporen meer te verduurzamen. Het fonds wil ook op andere terreinen, zoals bescherming van natuurlijke grondstoffen, digitalisering en mensenrechten strenger worden.
Protesten
De beleggingen van ABP in de fossiele industrie lagen al langer onder een vergrootglas en werden met meerdere protesten bekritiseerd. Actiegroep Fossielvrij NL wil al sinds 2014 dat ABP stopt met beleggingen in de olie- en gasindustrie. “Dit is geweldig, echt hartstikke mooi nieuws,” zegt Liset Meddens, directeur van de actiegroep nu.
Extinction Rebellion, de groep die vorige maand het kantoor van ABP bezette, reageert via een woordvoerder: “Je ziet nu dat de acties helpen. Beleggingen in de fossiele industrie kunnen echt niet meer.”
Ook medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de gemeente Amsterdam protesteerden eerder. UvA-medewerkers riepen het college van bestuur van de universiteit daarbij op om zich uit te spreken tegen de investeringen van het ABP in de fossiele industrie. “Het is tijd voor taart. Dit is een belangrijk signaal voor de klimaattop in Glasgow die zondag begint,” zegt Anne Hofstede, namens medewerkers van de gemeente Amsterdam die ABP al langer opriepen om deze stap te zetten. “We zijn hier heel trots op en blij mee”, reageert een tevreden Jeroen Kluck, lector en actievoerder van de HvA. “Hier is door verschillende collega’s hard aan gewerkt.”
Hoopvol signaal
Follow This, een beweging van aandeelhouders die Shell wil bewegen te investeren in duurzame energie, ziet in het besluit van het ABP een hoopvol signaal. “Het is opvallend dat ABP, dat Shell altijd heeft gesteund in de investeringen in de fossiele industrie, nu besloten heeft zich terug te trekken. We hopen dat Shell hierdoor wakker wordt en meer gaat ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan,” aldus oprichter Mark van Baal.
Het stadsbestuur reageert opgetogen op het besluit van het pensioenfonds, iets waar -toen nog- burgemeester Eberhard van der Laan in 2016 al op aandrong bij het ABP. “Hoe sneller we als samenleving inzien dat je je geld niet meer moet verdienen aan fossiele brandstoffen, hoe beter we de klimaatverandering kunnen tegengaan,” zegt wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Medewerkers UvA starten petitie voor ‘een schoon pensioen’
Medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) eisen een ‘schoon pensioen’. Ze roepen het College van Bestuur op om zich uit te spreken tegen de investeringen in de fossiele industrie van pensioenfonds ABP. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
indebuurt.nl
Gebrouwen door Vrouwen is een echt Amsterdams bier: 'Er bestond geen bier met gember, nu wel!'
In 2013 begonnen als hobby in een piepklein keukentje en inmiddels uitgegroeid tot een begrip in en om Amsterdam: Gebrouwen door Vrouwen is een écht Mokums bier met twee vrouwen aan het roer. -
indebuurt.nl
Amsterdammer Glenn is slaapcoach: 'Je kunt écht leren om beter te slapen en dit is hoe'
Slapen Amsterdammers wel genoeg? En zo niet, komt dat dan door de drukte van de stad? Moeten we allemaal in een hutje op de hei gaan zitten om een beetje een goed slaapritme te vinden of kan het ook gewoon in de Pijp en in de Bijlmer? Volgens slaapcoach Glenn (30) kan het prima! -
PREMIUM26
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Extinction Rebellion bezet kantoor pensioenfonds ABP
Actievoerders van Extinction Rebellion hebben vrijdagmiddag de lobby van het hoofdkantoor van pensioenfonds ABP op de Zuidas bezet. Ze protesteerden daarmee tegen het beleggen in fossiele brandstoffen. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Schiphol kocht stikstofrechten van drie boerderijen die al niet meer bestonden
Luchthaven Schiphol heeft stikstofrechten opgekocht van drie boerenbedrijven die niet meer actief waren. De handel in zogenoemde slapende stikstofrechten is legaal, maar omstreden. Het kan namelijk leiden tot een stijging van de stikstofuitstoot.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam