Volledig scherm
© ANP

Grote opkomst voor Marten en Oopjen in Rijksmuseum

In het Rijksmuseum in Amsterdam is vandaag bij opening direct al veel publiek naar binnen gegaan in verband met de tentoonstelling van de huwelijksportretten Marten en Oopjen van kunstschilder Rembrandt. Van 09.00 uur tot 21.00 uur is de toegang gratis.

,,Het is heel druk'', zei een woordvoerster van het museum. Voordat minister Jet Bussemaker (Cultuur) de deuren opende, stond er al een dikke rij voor de deur. Binnen een kwartier waren een kleine 2000 mensen binnen. Zij kunnen behalve in de zaal waar de twee portretten hangen, ook in de rest van het museum terecht.

De veelbesproken schilderijen, die een prominente plek naast de Nachtwacht hebben gekregen, hangen de komende drie maanden in het Rijks. Daarna ondergaan ze een restauratie, waarop ze vervolgens afwisselend te zien zijn in het Louvre in Parijs en in Amsterdam.

Onder de eerste bezoekers van de zaterdag geopende tentoonstelling zijn ook veel kinderen en toeristen. ,,Het is een divers publiek.''

Volledig scherm
Bezoekers staan in de rij bij het Rijksmuseum om Marten en Oopjen te aanschouwen © ANP

80 miljoen
Nederland en Frankrijk hebben de kunstwerken samen van een Franse particulier gekocht. Ze betaalden elk 80 miljoen euro voor de 2 meter hoge portretten, die in 1634 zijn gemaakt. 

De schilderijen zijn bijna vierhonderd jaar in privébezit geweest. Rembrandt schilderde het jonge echtpaar ten voeten uit, iets wat in die tijd alleen bij vorsten gebeurde. Op de doeken zijn Marten Soolmans en Oopjen Coppit, toen 23 en 21 jaar oud, te zien in kostbare kostuums naar de Franse mode. Hun huwelijk duurde echter niet lang, want Marten stierf op 28-jarige leeftijd.