Halsema sluit 6 winkels op de Nieuwendijk om drugshandel
In de strijd tegen harddrugs heeft burgemeester Femke Halsema vrijdagmorgen zes winkels op de Nieuwendijk laten sluiten. Ze verkochten op grote schaal spullen om harddrugs te bewerken.
Delen per e-mail
De eigenaren van de zes souvenirwinkels en tabakszaken op de Nieuwendijk bestelden (precisie)weegschalen, persen, geavanceerde meetapparatuur, verpakkingsmaterialen en versnijdingsmiddelen om cocaïne mee te verwerken bij dezelfde groothandel in Loosdrecht als souvenirwinkel The Old Man in de Damstraat. Die zaak en de leverancier waren eind vorig jaar al gesloten.
De actie tegen de toeristenwinkels in een van de belangrijkste winkelstraten van de Amsterdamse binnenstad past in het gemeentelijke beleid op verschillende fronten te strijden tegen harddrugs. Burgemeester Halsema heeft het terugdringen van de harddrugs in de stad topprioriteit gegeven. Bovendien keert de overheid zich, landelijk en lokaal, tegen ‘ondermijning’: de inmenging van de onderwereld in de bovenwereld. Voor de bestrijding daarvan zijn landelijk honderden miljoenen uitgetrokken.
Ponypacks
Tijdens een grote controle in november vond de politie in de zes zaken aan de Nieuwendijk veel spullen die veelal gebruikt worden voor drugshandel. Ze verkochten ook stashcans (om drugs in te verstoppen).
Vijf van de nu gesloten winkels zijn van S. C. (54) en zijn compagnons. Hij komt uit een omstreden Pakistaanse familie die al sinds eind jaren negentig doelwit is van onderzoeken naar onder meer witwassen. Zijn advocaat Gerard van der Meer benadrukt dat ‘de gemeente in het kader van deze sluitingen geen antecedenten heeft vastgesteld en meegewogen’.
In de administratie van de leverancier vond de politie aanwijzingen dat de winkels in de Damstraat en op de Nieuwendijk spullen kochten waarmee harddrugs kan worden bewerkt en verpakt. Ze verkochten ook duizenden ponypacks, waarin dealers grammen cocaïne verpakken. De spullen die de winkels aanboden zijn legaal, maar de eigenaren moesten volgens Halsema weten dat ze in combinatie met elkaar ‘bestemd zijn voor de handel in verdovende middelen’.
Gesprek
De advocaten van de winkeliers hadden zich verzet tegen de sluiting en aangevoerd dat zij en hun families financieel afhankelijk zijn van de zaken – en dat ze door de lockdown al zwaar waren getroffen. De exploitanten hadden het redelijk gevonden als de gemeente ‘eerst een gesprek met ze had gevoerd over het assortiment’. Ze waren bereid de gewraakte spullen niet langer te verkopen.
Namens een winkelier was aangevoerd dat bijvoorbeeld de zeer gevoelige weegschalen ‘werden verkocht voor het wegen van sieraden, goud, zilver, munten, edelstenen en cannabis’.
Halsema vindt een waarschuwing en een aangepast assortiment onvoldoende om de openbare orde te herstellen, schrijft ze in de sluitingsbevelen. Bovendien: ‘Met de sluiting wil ik naar buiten laten zien dat ik optreed tegen activiteiten die een schakel vormen in de productie van of distributie van drugs.’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Feministen demonstreren in Amsterdam tegen verdeeldheid en xenofobie
Maximaal vijfhonderd deelnemers zijn zondag welkom in Amsterdam voor de Women’s March. Dit jaar is het doel van de feministische demonstratie een vuist te maken tegen ‘de retoriek van verdeeldheid en haat en de opkomst van xenofobie’. De organisatie vreest dat racisme en seksisme de ‘zwaarbevochten vrijheden terugdraaien en de vooruitgang een halt toeroepen’. -
Raadslid Blom (GL) voelde zich onveilig binnen partij
In een interview met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden uitte GroenLinksraadslid Simion Blom een week geleden kritiek op zijn partij. Zo stelde hij als ‘excuus’ te zijn binnengehaald en ‘de enige zwarte’ te zijn. GroenLinks laat dinsdagavond weten Blom te steunen, maar gaat niet in op de beschuldigingen. -
PREMIUMVIDEO
Samenvatting | Ajax - FC Groningen
-
Verdachte ontkomt na overval op pizzeria
De politie is op zoek naar een man die zondag een pizzeria heeft overvallen in Zuidoost. Hij heeft een onbekend geldbedrag buitgemaakt. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
Schiphol wil deel uitbesteed werk weer zelf gaan doen
Schiphol wil een deel van het werk dat nu wordt uitbesteed aan externe bedrijven, weer zelf op zich nemen. Maar stoppen met aanbesteden van onder meer schoonmaakwerk en beveiliging, is volgens Schipholtopman Dick Benschop onmogelijk. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).
In samenwerking met indebuurt Amsterdam