Volledig scherm
© Pim Ras

Heer Olivier uitgeleverd aan Luxemburg voor fraudezaak

'Heer' Ari Olivier wordt uitgeleverd aan Luxemburg. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank dinsdag  bepaald. Olivier moet zich verantwoorden in een fraudezaak waarbij een Luxemburgse drankendistributeur voor tonnen is opgelicht.

De oplichtingszaak van het Luxemburgse bedrijf Boissons Heintz valt in de categorie factuurfraude. Slimme criminelen wisten de drankendistributeur er in mei 2015 van te overtuigen dat frisdrankgigant Coca Cola zijn zakelijke rekening naar Nederland had verhuisd.

De volgende factuur van 273.000 betaalde eigenaar Roland Heintz dan ook naar een Nederlandse rekening. Die bankrekening bleek echter op naam te staan van een bedrijfje in het Noord-Hollandse Nieuw-Vennep, vanwaar het geld werd weggesluisd.

Ontkenning
Justitie in Luxemburg verdenkt Ari Olivier van betrokkenheid bij de factuurfraude. Olivier zelf beweert juist met deze zaak niets van doen te hebben. Over zijn rol in soortgelijke fraudezaken heeft hij inmiddels verklaringen afgelegd bij de FIOD.

Samen met Olivier worden ook twee plaatsgenoten uit Nieuw-Vennep, Ruud en Milan G.  uitgeleverd. Via hun bedrijf ging de 273.000 euro in rook op. Ook zij zeggen onschuldig te zijn. Ari Olivier, die in de jaren tachtig en negentig bekendheid genoot als meesteroplichter, hangt in Luxemburg mogelijk een zware straf boven het hoofd. Op oplichting en valsheid in geschrifte staan  celstraffen tot 10 jaar.

Uit administratie van de factuurfraudebende, die in handen is van het AD, blijkt dat ondernemers voor miljoenen euro's zijn benadeeld. Coca Cola en zuivelreus Danone hebben hun zakenrelaties inmiddels gewaarschuwd voor de methode.