Hij heeft nu grip op zijn nieuwe leven: ‘Voor mijn zoon ben ik uit de drugswereld gestapt’
AHAIn de rubriek Amsterdammer helpt Amsterdammer krijgen Amsterdammers de kans een wens te vervullen van een stadsgenoot met een minimuminkomen. Dit keer: Rick de Heus wenst 600 euro voor een elektrische fiets.
Delen per e-mail
Al van jongs af aan staat Rick de Heus er alleen voor, en dat heeft zo zijn gevolgen gehad. Een elektrische fiets biedt beweging en vrijheid in zijn zoektocht naar een gebalanceerd leven. Kosten: 600 euro.
“Het is nooit aangenaam om over een rottijd te praten, maar het is fijn om te weten dat met de jaren betere tijden zijn aangebroken.” Rick de Heus (43) leidde tot zijn 25ste een bewogen leven in de Amsterdamse onderwereld. Hij verkocht drugs, en was daarnaast niet vies van het nuttigen van zijn eigen handelswaar. “Jarenlang heb ik geracet, ging ik om met junks en shitty people. Ik heb adhd, daarom kon ik zo lang in een absurd tempo doorgaan, terwijl anderen allang waren omgevallen.”
Dat De Heus naar de ‘donkere kant van het leven’ trok, is niet verwonderlijk, gezien zijn jeugd. Als druk jochie werd hij bij gebrek aan de juiste begeleiding als onhandelbaar bestempeld en naar een internaat in Santpoort gestuurd. Hij had een broertje dood aan de strenge huisregels en bracht meer tijd buiten dan binnen door.
“Ik ben door de straat grootgebracht, was op jonge leeftijd mijn eigen baas. Ik moest wel, niemand nam verantwoording. Zo rolde ik de criminaliteit in.” Naar school ging hij nauwelijks, een eigen huis had ie niet. “Ik heb praktisch mijn halve leven een zwervend bestaan geleid.”
Door de komst van een zoon – De Heus was toen 25 – begreep de kersverse vader dat er iets moest veranderen. En toen hij vervolgens naar eigen zeggen onterecht een gevangenisstraf moest uitzitten, kwam dat besef extra hard aan. “Ik had verantwoordelijkheden als vader. Hij mocht mij niet dealend en gebruikend zien.”
De erkenning dat hij zijn leven moest beteren, ging gelijk op met het falen van zijn lichaam. De jaren als drugsdealer en -gebruiker hadden hun sporen achtergelaten. Hij kreeg hartritmestoornissen en moest vier keer onder het mes, met de nodige complicaties. “Het was kantje boord. In het ziekenhuis zag ik engelen naast mijn bed. Nu weet ik: het had weinig gescheeld of ik was er niet meer geweest.”
Maar zijn leven zoals De Heus dat altijd gekend had vaarwel zeggen, was geen kattenpis. Totdat er in een avondwinkel een ‘soort Jezusfiguur’ op hem afkwam en hem vanuit het niets zei dat hij nog één kans had. “‘Het is nog niet te laat,’ zei die man, en toen liep hij de winkel weer uit.” Nu lacht De Heus om deze wonderlijke ontmoeting, maar destijds viel het kwartje.
Gezonde levensstijl
Met hulp van de maatschappelijke organisatie HVO-Querido kreeg De Heus beetje bij beetje grip op zijn nieuwe leven. “Het was wel wennen. Door al die jaren in mijn eentje was mijn vertrouwen in instanties nogal afwezig. Het duurde even voordat ik de juiste mensen op mijn pad vond, en toeliet.”
Via HVO-Querido kreeg hij een woning toegewezen, een huis dat sinds een aantal jaar vol staat met verfdoeken en muurschilderingen. Want met zijn vertrek uit de criminaliteit heette De Heus een nieuwe hobby welkom. “Schilderen is een belangrijke uitlaatklep voor me geworden. Als ik een tijdje niet schilder, merk ik dat in mijn lijf en hoofd.” Hij werkt met acryl, gaat het liefst groots te werken, want dan ‘kun je echt losgaan’. Wekelijks bezoekt De Heus kunstatelier De Opstap (zie kader).
Vanwege zijn wankele gezondheid kan De Heus niet werken en krijgt hij een uitkering. Hij is trots op zijn 19-jarige zoon, die aan de weg timmert als rapper. “Als hij echt groot wordt, wil ik zijn manager worden.” Voor nu houdt De Heus zichzelf zoet met het aanleren van een gezonde levensstijl. “Ik overweeg vegetariër te worden, moet je nagaan!”
Een elektrische fiets zou hem de mogelijkheid bieden naar buiten te gaan en tochten te maken. Een gewone fiets put hem uit. Hij is van het aanvullend openbaar vervoer afhankelijk, en hoewel hij geen slecht woord over de RMC-chauffeurs wil horen, past deze vorm van afhankelijkheid niet bij hem. “Ik zie die elektrische fietsen soms voorbijschieten, drie keer trappen en ze zijn in de volgende straat. Wat een geweldig gevoel moet dat zijn.”
De Opstap
De bijna veertig jaar oude stichting De Opstap biedt aan de Mauritskade behalve een atelier en werkruimte ook cursussen in kunsteducatie aan mensen met een psychiatrische achtergrond. De gespecialiseerde dagbesteding is bedoeld voor mensen uit heel Amsterdam en de cursussen worden gegeven door vakdocenten in de beeldende kunst. Bij De Opstap krijgt de ontwikkeling van talent en technieken een hoge prioriteit. Het samen bekijken en beoordelen van het gemaakte werk is een vast onderdeel van de les. Een eigen wekelijkse bijdrage van 5 euro is bedoeld voor koffie, koekjes en materialen.
De wens van vorige week
‘Schandalig dat Grietje zo lang in de schuldsanering heeft gezeten’
Vorige week vroeg Grietje Bouw hulp bij het opknappen van haar woonwagen. Martin Jas-Mögling doneert.
Grietje Bouw (54) is een geboren en getogen woonwagenbewoonster. Haar wieg stond in een klassieke wagen op wielen, ‘een echte pipowagen’, die door paarden werd voortgetrokken. Toen het rondreizen bij de wet werd verboden, kwam het gezin Bouw in Amstelveen terecht, waar Grietje nog altijd woont.
Haar gezondheid laat te wensen over, maar Bouw is vastbesloten oud te worden in haar woonwagen. Er moet een hoop aan gebeuren, wil ze er kunnen blijven. Zelf heeft ze daar niet de financiële middelen voor. Na haar scheiding kwam ze in de schuldsanering terecht, waar ze elf jaar in vertoefde voordat ze de regie over haar leven terugkreeg. Het leven in armoede heeft een zware wissel getrokken op Bouw.
Met het oog op de hoge energierekeningen is het zaak dat de kieren in Bouws woonwagen liever vandaag dan morgen worden gedicht. Dankzij Martin Jas-Mögling (50) en zijn collega’s van de Groene Hub is verbetering in zicht. “Wij zijn bij machte om simpele isolerende maatregelen te treffen, en Grietje heeft hulp nodig dus willen wij die bieden.”
De Groene Hub is een organisatie gericht op duurzaamheid in de wijk en met name actief in Zuidoost. “Het is schandalig dat zij zo lang in de schuldsanering heeft gezeten, dus over de locatie gaan we niet moeilijk doen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video en update
Ooggetuige filmt plofkraak bij avondwinkel in Amsterdam
Plofkrakers hebben zaterdagnacht toegeslagen aan de Overtoom in Amsterdam. Doelwit was een pinautomaat van een avondwinkel. Er zijn drie verdachten aangehouden, meldt de politie. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Voortvluchtige Amsterdamse crimineel vast voor moordopdrachten
Een arrestatieteam heeft dinsdag in Nieuw-West de beruchte Amsterdamse crimineel Abdelhamid A. (32) gearresteerd, alias ‘Bugs’ of ‘Kikker’. Hij werd al jaren gezocht voor het geven van moordopdrachten en zijn lidmaatschap van een criminele organisatie. -
IVKO opent deuren voor een week: ‘Alle leerlingen zijn nu kwetsbaar’
Of de middelbare scholen vanaf 1 maart weer open mogen, is nog onduidelijk. Maar middelbare kunstvakschool IVKO heeft besloten de deuren in de week na de krokusvakantie hoe dan ook te openen. ‘Alle kinderen zijn kwetsbaar geworden.’ -
Nieuws
Huurverlaging in Amsterdam om lood in drinkwater
Vijftien huurders in Amsterdam die te veel lood in hun drinkwater hebben, krijgen een huurverlaging van 60 procent. Deze uitspraken van de Huurcommissie kunnen gevolgen krijgen voor veel andere huurders met loden leidingen.
-
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUMVIDEO
Samenvatting | Ajax - Sparta Rotterdam
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’
In samenwerking met indebuurt Amsterdam