Hoe goed kent u de stad?

ZoekplaatjeAmsterdam zit vol verborgen schatten. We rijden, fietsen of lopen er dagelijks langs. 

Volledig scherm
© Rijksmuseum

Ons Amsterdam en Het Parool organiseren op 13 juli in de Nieuwe Kerk de Grote Amsterdam Quiz. Om in vorm te komen, spelen we enkele opwarmrondes. De Nachtwacht hangt sinds 2013 weer in de eregalerij van het Rijks. Hoe vaak is het doek, dat Rembrandt in 1642 schilderde voor de Kloveniersdoelen, in de loop der eeuwen verhuisd? Stuur uw antwoord voor maandag 12.00 uur naar: zoekplaatje@parool.nl. Te winnen is het boek Smulpapen.

Het zoekplaatje van vorige week draaide om de 100.000ste heipaal van de Westelijke Tuinsteden, die in 1960 in de Saaftingestraat in Osdorp de grond in werd geslagen. Winnaar van het jaarabonnement op Ons Amsterdam is Rick Braas.

Volledig scherm
Waar is dit? © Lin Woldendorp

Afgelopen zaterdag hadden wij onze bril niet op en stonden we net als op 20 april weer op het Rokin, voor de deur van opticien Schmidt. Geen winnaar deze week dus. Nieuwe ronde, nieuwe kansen: welke plek met historie zoeken we deze week? 

Volledig scherm
Waar is dit? © Lin Woldendorp

Vorige week stonden we voor de Rozengracht 184, de plek waar Rembrandt op 4 oktober 1669 in armoede is gestorven. Een ­gedenksteen herinnert eraan dat dit de laatste woning was van de schilder, die hier in 1658 een kunsthandel begon. Winnaar van het jaarabonnement op Ons Amsterdam is Marijke Siegrist.

Volledig scherm
Zoekplaatje 25 mei. © Lin Woldendorp

Vorige week stonden we voor de voormalige D’Seepery van d’Vergulde Hant uit 1608 aan het Damrak 15, de oudste zeepfabriek van de wereld. Nu is daar Macau Amusementspaleis gevestigd. Winnaar van het jaar­abonnement op Ons Amsterdam is Irene van Kleef.

Volledig scherm
Zoekplaatje 18 mei. © Lin Woldendorp

Afgelopen zaterdag waren we op het Dorpsplein van het in 1921 door Amsterdam geannexeerde ­Sloten. En we zochten het politie­bureautje uit 1866, sinds 1980 een ­beschermd gemeentelijk monument. Winnaar van het jaarabonnement op Ons Amsterdam is mevrouw Schriever-Korver.

Volledig scherm
Het zoekplaatje van 10 mei. © Lin Woldendorp

Afgelopen zaterdag stonden we op de hoek van de Kromme Mijdrechtstraat en de Lekstraat. Het beeld van de roeier is waarschijnlijk van de hand van ­Joan Melchior van der Meij, archi­tect van het woonblok uit 1927-1928. ­Winnaar van het jaarabonnement op Ons Amsterdam is Lieuwe Karbet.

Volledig scherm
Het zoekplaatje van zaterdag 4 mei. © Lin Woldendorp

Afgelopen zaterdag stonden we in de Jan van Galenstraat op de door Pieter Kramer ontworpen Vierwindstrekenbrug uit 1932. Die naam kreeg de brug pas in 1996, een verwijzing naar de door beeldhouwer Hildo Krop gemaakte beelden. Winnaar van het jaarabonnement op Ons Amsterdam is Henk Steenge. 

Volledig scherm
Het zoekplaatje van zaterdag 27 april. © Lin Woldendorp

Afgelopen zaterdag werden we op het Rokin bespied vanuit de dakgoot van opticien Schmidt door een aap met een verrekijker, in 1917 bij de bouw van de brillenzaak aangebracht als reclame. Winnaar van het jaarabonnement op Ons Amsterdam is Martin van Loenen.