‘Hoge subsidies maken bouw biomassacentrales te aantrekkelijk’
Door miljoenensubsidies is het nu te aantrekkelijk om biomassacentrales te bouwen. Die waarschuwing geeft de gemeente Amsterdam af in een brief aan minister Eric Wiebes (Klimaat).
Delen per e-mail
Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) spreekt van ‘een rare financiële prikkel’. Dat energiebedrijven voor de verbranding van biomassa een beroep kunnen doen op de met miljarden euro’s gevulde subsidiepot van de rijksoverheid voor duurzame energie verklaart volgens haar de vele plannen voor de bouw van biomassacentrales.
Dat zei de wethouder vanmorgen in een debat in de gemeenteraad over de plannen van Vattenfall om een biomassacentrale te bouwen bij Diemen. Vanuit Diemen, IJburg en andere delen van Amsterdam komt veel protest tegen deze centrale, die de grootste biomassacentrale van Nederland zal worden.
Voorwaarden
Van Doorninck heeft al eerder gezegd ‘geen fan’ te zijn van biomassa. Haar partij GroenLinks vindt dat de plannen in hun huidige vorm niet door mogen gaan.
Maar net als Diemen eerder concludeert Amsterdam meteen dat de gemeente er niet over gaat. Zelfs de provincie Noord-Holland, dat zich van de zomer buigt over de vergunning, kan de plannen van Vattenfall niet tegenhouden als de centrale aan alle voorwaarden voldoet, verwacht Van Doorninck.
Druk uitoefenen
Het debat was aangezwengeld door Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren. Net als een lange rij insprekers drong hij erop aan om de druk uit te oefenen op minister Wiebes en de provincie. Ze onderstrepen dat door het verbranden van biomassa, houtkorrels uit het buitenland, op korte termijn juist meer broeikasgassen de lucht in gaan dan bij verbranding van aardgas. De biomassacentrale kan ontbossing in de hand werken, vrezen zij. Ook hebben ze zorgen over luchtvervuiling.
Amsterdam, Almere, Diemen en Noord-Holland proberen daarover afspraken te maken met Vattenfall in een convenant. Van Lammeren vindt dat Amsterdam daarmee de biomassaplannen legitimeert. Daarom zou Amsterdam deze gesprekken moeten staken, vindt hij.
Maar Van Doorninck is dat niet van plan. Zij ziet het convenant als een manier om Vattenfall te verplichten tot hogere eisen op het gebied van de luchtvervuiling door de centrale, de herkomst uit duurzaam beheerde bossen en het vervoer van de biomassa. “Mogelijkheden om deze centrale minder erg te maken, zijn er wel.” Daarvoor wordt ‘flink onderhandeld,’ zei de wethouder.
Subsidie
Van Doorninck wil overigens niet zeggen dat de bouwplannen voor de centrale bij Diemen ingegeven zijn door de subsidie. Vattenfall wil met de centrale warmte opwekken en minder aardgas verstoken voor de stadsverwarming in Amsterdam en Almere. Tot de levering van die warmte is Vattenfall ook verplicht, dus het is niet alleen de financiële prikkel die het energiebedrijf ertoe brengt om een biomassaketel te bouwen.
GroenLinks hoopt bij Vattenfall allerlei extra voorwaarden af te dwingen, zoals eisen aan de herkomst van de biomassa en mogelijk zelfs de ondergrondse opslag van de CO2 die vrijkomt bij de verbranding. “Zoals de centrale nu is voorgesteld, is het een heel dom idee,” zegt GroenLinksraadslid Jasper Groen.
Als de lat maar hoog genoeg wordt gelegd, komt de centrale er uiteindelijk niet, verwacht hij. Om medewerking af te dwingen bij Vattenfall moet Amsterdam ook schermen met de mogelijkheid toekomstige concessies voor de stadsverwarming niet aan Vattenfall te gunnen, vindt Groen.
De gemeente Diemen stuurde minister Wiebes vorige week al een brief over de biomassaplannen. Diemen gaat al zwaar gebukt onder een ‘fijnstofdeken’, schreef wethouder Jorrit Nuijens. Hij vraagt Wiebes om de subsidie voor biomassa te beperken of anders toch het afvangen van CO2 verplicht te stellen. Verder vraagt hij strengere fijnstofnormen. Wiebes zou daarom kunnen overwegen om de maximumsnelheid op de ring-A10 terug te brengen naar 80 kilometer per uur, suggereerde Nuijens.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Maatregelen om verzwakte kade Leidsegracht te ontzien
De kademuur bij de Leidsegracht tussen de Lange Leidsedwarsstraat en de Prinsengracht is in een zeer slechte staat. De gemeente neemt onmiddellijk maatregelen om de kademuur te ontzien. -
Video en update
Ooggetuige filmt plofkraak bij avondwinkel in Amsterdam
Plofkrakers hebben zaterdagnacht toegeslagen aan de Overtoom in Amsterdam. Doelwit was een pinautomaat van een avondwinkel. Er zijn drie verdachten aangehouden, meldt de politie. -
Schiphol-bibliotheek kan weer vier jaar vooruit
De bibliotheek op Schiphol, bedoeld om transferreizigers kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur, kan in elk geval nog vier jaar blijven bestaan. -
Diemen wil biomassacentrale Nuon stoppen via juridische weg
De gemeente Diemen heeft een advocatenkantoor ingeschakeld om te onderzoeken of er juridische mogelijkheden zijn om de komst van de biomassacentrale van Nuon tegen te houden. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live.
-
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
IVKO opent deuren voor een week: ‘Alle leerlingen zijn nu kwetsbaar’
Of de middelbare scholen vanaf 1 maart weer open mogen, is nog onduidelijk. Maar middelbare kunstvakschool IVKO heeft besloten de deuren in de week na de krokusvakantie hoe dan ook te openen. ‘Alle kinderen zijn kwetsbaar geworden.’ -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam