Honderden bijeen voor 'Viering van de Liefde'

Enige honderden mensen hebben zich woensdagavond in Amsterdam verzameld voor de 'Viering van de Liefde'.

Ze hadden veel regenboogvlaggen bij zich, lieten zich op de foto zetten in een hartvormig bord met de tekst 'Ik kus je voor de liefde' en er werd gezongen door mensen van de Westerkerk. Het samenzijn bij het Homomonument is een signaal tegen de afwijzing en uitsluiting van de Nashville-verklaring, aldus de initiatiefnemers.

In die zogenoemde Nashville-verklaring, die is overgewaaid uit de VS, wordt ervoor gepleit om alle seksualiteit binnen huwelijken tussen man en vrouw te houden. Homoseksualiteit wordt afgewezen. "Wij bevestigen dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren,'' aldus het pamflet, waar veel ophef over is ontstaan.

Volledig scherm
© Jesper Roele
Volledig scherm
© anp

Onvermurwbaar
Burgemeester Femke Halsema zei in haar toespraak dat zij en de andere aanwezigen er bewust voor kiezen om "die liefdeloze Nashville-verklaring te negeren''. "Maar wij spreken wel, omdat niemand mag worden gedwongen de liefde te missen." 

En: "Wij blijven in gesprek met andersdenkenden, maar we zijn ook onvermurwbaar. Omdat liefde geen moreel oordeel nodig heeft."

Ongeloof
De 'Viering van de Liefde' is bedoeld om te laten zien dat ieder mens het verdient om zich in de kerk en daarbuiten geliefd en welkom te voelen, aldus de organisatoren, waaronder belangenorganisatie COC, vertegenwoordigers van kerken en de LHBTI-gemeenschap.

Jaap-Jan Rijkhoff, zelf homoseksueel, is op de betoging afgekomen omdat hij een tegengeluid wil laten horen. "Je moet homo's die geloven juist helpen.'' Voor Femke Hurkmans voelde de verklaring als een klap in haar gezicht, daarom is ze naar het homomonument gekomen. "Ik werd er verdrietig van en ik lees het vol ongeloof. Dat dit in 2019 nog kan. Gelukkig kunnen we na de bijeenkomst een kopje koffie drinken in de Westerkerk. Een kerk vol 'queers', dat is toch een superfijne kerk."

Lees ook: Zo denken orthodoxe protestanten er dus over

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP