Honkbalclub TIW-Survivors naar de rechter om verhuizing
De strijd om de soft- en honkbalvelden van TIW-Survivors uit Diemen nadert zijn climax. De vereniging stapt naar de rechter om verlenging van het huurcontract voor de accommodatie af te dwingen, om het voortbestaan van de club te garanderen.
Delen per e-mail
TIW-Survivors, een club met 220 leden, ligt al jaren in de clinch met de gemeente Diemen. Die wil dat de Survivors plaatsmaakt voor hockeyvelden en een trainingsveld voor de voetbalvereniging SV Diemen. De honkbalvelden vragen veel capaciteit van het sportpark en de schaarse ruimte wordt dan beter benut.
Als oplossing hebben de gemeenten Diemen en Amsterdam een verhuizing van de Survivors naar sportpark Middenmeer voorgesteld. Daar kan de club het gecombineerde soft- en honkbalveld delen met OVVO. Maar uit onderzoek van de honk- en softbalbond KNBSB blijkt dat het veld op sportpark Middenmeer onvoldoende capaciteit biedt om alle teams van beide verenigingen te laten sporten zoals ze gewend zijn. Een uitbreiding van de capaciteit door de inzet van extra kunstlicht voor in de avonduren is volgens de bond ook onvoldoende. In januari 2019 stelde Diemen de geplande verhuizing daarom nog uit.
Amsterdam en Diemen hebben beide baat bij een verhuizing van de Survivors naar sportpark Middenmeer. Bij hockeyclubs IJburg en Athena in Oost zijn lange wachtlijsten. Met de extra capaciteit in Diemen kunnen die wachtlijsten deels weggewerkt worden en meer kinderen sporten.
Ook wil de gemeente Diemen uitvoering geven aan een burgerinitiatief uit 2017. Een groep inwoners vroeg de gemeente daarin om de aanleg van twee hockeyvelden voor de in dat jaar opgerichte hockeyclub Diemen en kreeg daarvoor veel steun.
Einde verhaal
Initiator van het burgerinitiatief en voorzitter van hockeyclub Diemen, Gideon Swaab, zegt dat de komst van eigen velden voor de vereniging hard nodig zijn. “Bij omliggende clubs zijn de wachtlijsten opgelopen naar 600 tot 1000 personen. Kinderen staan 7 jaar op de wachtlijst voordat ze lid kunnen worden. Dat kan niet en vanuit die gedachte hebben wij de hockeyvereniging opgericht.”
Op dit moment heeft hockeyclub Diemen 205 leden, maar nog geen eigen velden. Leden trainen op de velden van de korfbal- en tennisvereniging en competitie wordt gespeeld op het oude terrein van hockeyvereniging Xenios in Sloten. Swaab verwacht dat met de aanleg van de velden de club binnen afzienbare tijd door kan groeien naar 700 leden.
Gregor Rossen, voorzitter van TIW-Survivors, snapt de gedachte achter de plannen van de gemeente, maar zegt dat het bij een verhuizing einde verhaal is voor Survivors. “Op Middenmeer houdt het voor ons op. Vijf van onze seniorenteams kunnen daar dan niet terecht. En dat zijn juist de leden die onze vereniging draaiende houden.”
Rossen zegt dat een verhuizing van OVVO naar Diemen logischer zou zijn. “Dan kunnen op de plek van OVVO twee hockeyvelden aangelegd worden en kunnen wij met z’n allen in Diemen honkballen.”
Dat de club nu naar de rechter stapt, is geen beslissing die van de een op de andere dag is genomen, zegt hij. “We staan met onze rug tegen de muur en betreuren deze stap.” Dat de rechter ook in het nadeel van de Survivors kan beslissen, beseft Rossen goed. “Dat betekent dan het einde van onze vereniging.”
Reacties Diemen en Amsterdam
De gemeente Amsterdam laat weten nog altijd enthousiast te zijn over de komst van de Survivors naar sportpark Middenmeer. Als er definitieve zekerheid is over de komst van de club naar Amsterdam-Oost, zullen er ‘aanvullende investeringen’ worden gedaan om de capaciteit van het veld te vergroten.
Diemen zegt dat de herinrichting van het sportpark daar hard nodig is om ‘zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te geven te sporten’. We hebben ervoor gezorgd dat de honkballers hun sport kunnen blijven beoefenen op een vernieuwd terrein op Sportpark Middenmeer. Dat de club nu naar de rechter stapt, is jammer, maar dat staat hun vrij’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
Demonstranten Extinction Rebellion klemgezet onder Rijksmuseum
Een groep demonstranten van Extinction Rebllion en Animal Rebellion is vrijdagmiddag door de politie klemgezet in de fietspassage van het Rijksmuseum. Vervolgens werden ze ‘bestuurlijk verplaatst’. ‘Terwijl we niet eens demonstreerden.’ -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding. -
3
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
Gewapende woningoverval op de Marnixkade
Bij een woning op de Marnixkade in Amsterdam heeft zaterdagmiddag een gewapende overval plaatsgevonden. De recherche doet onderzoek en roept getuigen op zich te melden. -
Nieuws
HvA wint miljoenenprijs voor examentrainingapp
Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven heeft maandag de Nederlandse Hogeronderwijspremie uitgereikt aan zes onderwijsinstellingen die ‘een topprestatie leveren’. De Hogeschool van Amsterdam won daarbij de eerste prijs ter waarde van 1,2 miljoen euro.
-
Nieuwe rechtbank Amsterdam opent 3 mei de deuren
De nieuwe rechtbank in Amsterdam opent op 3 mei de deuren. Dan vinden de eerste zittingen plaats in de nieuwbouw, kondigde de rechtbank woensdag aan. -
Vondelpark opnieuw gesloten wegens drukte
Het Vondelpark is zaterdag- en zondagmiddag op last van de gemeente tijdelijk gesloten, omdat het er te druk is. Woensdag en donderdag was het park ook al enige tijd gesloten, ook toen vanwege de drukte. -
22
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam