Debby Daems, al 23 jaar uitbaatster van de snackbar in de Pijp. © AD/MARCO OKHUIZEN
Volledig scherm
Debby Daems, al 23 jaar uitbaatster van de snackbar in de Pijp. © AD/MARCO OKHUIZEN

Houdster snackbar wil niet wijken voor prins Bernhard jr.

Prins Bernhard jr. werd deze week benoemd tot commissaris van de Russische firma in versnellingsbakken Antonov. In eigen land wordt zijn vastgoedbedrijf echter geplaagd door een Amsterdamse snackbarhoudster die weigert zich te laten uitkopen. En ook de buurt loopt te hoop, zo is vandaag te lezen in het AD.

Prins Bernhard jr. met Prinses Annette.
Volledig scherm
Prins Bernhard jr. met Prinses Annette. © photo_news

Sinds 2005 is de geboren Amsterdamse Debby Daems in juridisch conflict met het vastgoedbedrijf Pinnacle BV, dat het pand Gerard Douplein 9 bezit. Samen met drie beleggers is de prins, tweede zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, een van de eigenaren. Pinnacle heeft naar verluidt 90 panden in bezit.

Eigen gebruik
Pinnacle zegde vorig jaar het huurcontract met Debby Daems op in verband met 'dringend eigen gebruik.' Daaraan waren vijf jaren van gesteggel voorafgegaan. Deams baat de snackbar al 23 jaar uit. Niet lang geleden betaalde ze slechts 187 euro huur voor de snackbar, nu betaalt ze 750 euro exclusief btw. Volgens Bernhard nog altijd ver onder de volgens hem marktconforme 2500 euro.

De sfeer tussen beide partijen was zodanig verziekt dat Pinnacle naar de rechter stapte. Die stelde begin dit jaar in een tussenvonnis het vastgoedbedrijf in het gelijk.

'Bakfietsende yuppen'
Reden voor een beschaafde volksopstand in de Pijp, waar bewoners met lede ogen aanzien hoe hun wijk steeds meer de kant opgaat van die andere voormalige volksbuurt in de hoofdstad, de Jordaan. Dat is inmiddels een bolwerk van bakfietsende yuppen en herinnert wat betreft atmosfeer nauwelijks meer aan het onvervalste Mokum.

Debby Daems, geboren en getogen in de Pijp: 'Het Gerard Douplein is hot, een echte A-locatie en dat weten die vastgoedjongens. Op een bewegwijzering voor toeristen bij het Museumplein wordt ons plein in één adem genoemd met het Rembrandtplein en het Leidseplein.

Het is helemaal niet erg dat deze buurt wordt opgeknapt. Als meisje mocht ik hier vroeger helemaal niet komen en tot een paar jaar geleden struikelde je over de junks. Maar peperdure appartementen en trendy zaakjes moeten niet overheersen.'

Publiciteit
De prins zelf wil weinig kwijt over de zaak, maar wat hem stoort is dat in berichtgeving niet de zakenman Bernhard van Oranje, Nederlander als ieder ander, maar Zijne Hoogheid Prins Bernhard van Oranje-Nassau, van Vollenhoven, de prins derhalve, domineert.

'Daar word ik niet blij van. Het is jammer dat mevrouw Daems de publiciteit heeft gezocht en mijn naam daaraan heeft verbonden. Aan de andere kant besef ik dat bij alles wat ik doe de schijnwerper op mij gericht staat. Daar wil ik ook niet kleinzielig over doen.'

Verhuisverggoeding
Debby Daems leeft de komende tijd tussen hoop en vrees. Nu het 'dringend eigen gebruik' van de eigenaren van het pand waarin haar snackbar huist is toegewezen, zal de rechter zich moeten buigen over de hoogte van de verhuisvergoeding. Die moet volgens Debby Daems en haar advocaat 175.000 euro bedragen. Pinnacle BV zegt  nog steeds open te staan voor een oplossing.

Lees het hele verhaal vandaag in het AD.