In de gaarkeuken denkt Sabah El Khamlichi even niet aan het ongeluk
AHAThuis komen de muren op Sabah El Khamlichi af, en daarom is haar vrijwilligerswerk een welkome afleiding. Een stevige driewieler met ondersteuning biedt nog meer mogelijkheden. Kosten: 600 euro.
Delen per e-mail
In de gaarkeuken van buurtcentrum De Meevaart in de Indische Buurt schept Sabah El Khamlichi (62) een reusachtige hoeveelheid pasta om in een pan die in een weeshuis niet zou misstaan. Op het keukenblad staan nog twee exemplaren, tot de nok toe gevuld. Deze zaterdag bereidt El Khamlichi ruim driehonderd maaltijden, die straks worden opgehaald. “Vandaag staat er pasta met gehakt en veel, héél véél groenten op het menu.” Ze somt op: “Prei, paprika, wortel, champignons, taugé en ik vergeet nog iets. Nou, je begrijpt het: te veel om op te noemen.”
De van oorsprong Marokkaanse vertelt dat ze altijd haar best doet zo gezond mogelijk te koken. Twee keer per week bindt ze haar schort voor en voedt ze uit naam van stichting Life & Style (zie kader) buurtbewoners die in zwaar weer verkeren. Het initiatief is tijdens het uitbreken van de coronacrisis begonnen met het uitdelen van maaltijden, en gezien de vele hulpvragen is het eens te meer duidelijk dat een groeiend aantal mensen met enige regelmaat verlegen zit om avondeten.
Het te hulp schieten is voor El Khamlichi een tweede natuur, maar zij heeft ook zelf baat bij de wekelijkse kookfestijnen. “Als ik thuiszit, ga ik nadenken. En dat is niet goed voor mij. Nee, ik ben liever hier.” Thuis aan het Sumatraplein in Oost liggen verdrietige herinneringen op de loer waar ze liever niet aan terugdenkt.
Fataal auto-ongeluk
El Khamlichi kwam in 1993 vanuit Marokko naar Nederland, nadat haar eerste echtgenoot aan kanker was overleden. Ze verhuisde met haar tweede man, en haar vier kinderen uit het eerste huwelijk. De emigratie betekende voor El Khamlichi dat ze voor het eerst een baan kreeg. “In Marokko zat ik altijd thuis. Ik had de zorg voor de kinderen.” Ze ging met veel plezier aan de slag bij de bloemenveiling in Aalsmeer en kreeg met haar tweede man nog drie kinderen.
Begin deze eeuw vertrok het negenkoppige gezin met de auto naar Marokko voor een zomervakantie, maar in Spanje kregen ze een auto-ongeluk. Haar twee jongsten, meisjes van 2,5 jaar en zes maanden, overleefden het niet. De rouw en het immense verdriet dreven een wig tussen El Khamlichi en haar man, en het huwelijk eindigde in een breuk. “Als ik thuiszit, en niets te doen heb, denk ik aan het ongeluk. Het maakt me zo verdrietig, het is niet goed voor mij om daaraan terug te denken.”
El Khamlichi raakte in een isolement na het ongeluk en het op de klippen lopen van haar huwelijk. Ze kwam nauwelijks nog buiten of onder de mensen, totdat ze in contact kwam met Ouarda El Morabet, de drijvende kracht achter Life & Style. “Sabah is de allerbeste vrijwilliger die een mens zich kan wensen. Ze is onwijs gemotiveerd, kan heerlijk koken en is fijn gezelschap.” Zo’n zes jaar nu werken El Khamlichi en El Morabet samen, en het vele samenzijn resulteerde in een dierbare vriendschap.
Ook met de andere vrijwilligers onderhoudt El Khamlichi goede banden. “Naar het gezamenlijk koken kijk ik de hele week uit. We kletsen of zingen terwijl we in de pannen staan te roeren.” Ze heeft een goede zangstem, bevestigt El Morabet, en El Khamlichi kan ook verdienstelijk spelen op de darbouka en bendir, traditionele
Marokkaanse percussie-instrumenten. Op familiebijeenkomsten of huwelijksfeesten treedt ze graag op. “Muziek is een uitlaatklep, net als mijn vrijwilligerswerk. Ik hoop beide nog lang te doen, zo lang mijn gezondheid het toelaat.”
Zware boodschappen
Hoewel El Khamlichi redelijk fit is voor haar leeftijd, is ze niet de jongste meer. Vooral het sjouwen met de grote hoeveelheden boodschappen vergt veel van haar. “En het boodschappenwagentje waarmee ik voorheen liep, is kapot.” Een stevige en stabiele driewieler met trapondersteuning zou goed van pas komen. Ze wil graag een tweedehands exemplaar, maar vanwege haar uitkering ligt zo’n uitgave buiten haar bereik. “Het zou een hoop tijd en energie schelen, en ook het vrij verplaatsen spreekt mij aan. Zo’n fiets biedt vrijheid.”
Stuur uw reactie met vermelding van telefoonnummer naar aha@parool.nl
Stichting Life & Style
Het bewonersinitiatief Life & Style van Ouarda El Morabet deelt sinds maart 2020 gratis maaltijden uit in de Indische Buurt, maar is al sinds 2016 actief in de buurt. Het begon ooit met het geven van workshops over gezond koken en voedingsadvies, later kwamen daar ook cursussen over het maken van sieraden en kleding bij. Volgens El Morabet is het niet alleen belangrijk informatie te delen over overgewicht en hoe je fitter kan worden, ook advies over ‘er goed uitzien’ wordt gewaardeerd. Haar jongste project is een weggeefwinkel met veelal kleding. Life & Style werkt vanuit De Meevaart in de Balistraat. Vanwege de coronacrisis zijn de workshops momenteel op pauze gezet, maar het uitdelen van voedsel gaat gewoon door.
De wens van vorige week
‘Mooi dat hij met behulp van een fiets zijn levensstijl wil omgooien’
Vorige week vroeg Rick de Heus hulp bij de aanschaf van een elektrische fiets. Piet Brandjes doneert.
Tot zijn 25ste leidde Rick de Heus (43) een bewogen leven in de Amsterdamse onderwereld. Hij had er al van jongs af aan alleen voor gestaan, en het leven op straat had zo z’n gevolgen. Als kind werd hij uit huis geplaatst, het internaat bleek een slechte keuze en omdat niemand de verantwoordelijkheid nam, besloot de kleine De Heus zijn eigen boontjes te doppen. Een ruig en grillig pad tekende zich af: hij dealde en gebruikte drugs, zat vast.
Met de komst van een zoon besloot De Heus het anders aan te pakken. De erkenning dat hij zijn leven wilde beteren ging gelijk op met het falen van zijn lichaam. Hij kreeg hartritmestoornissen, moest onder het mes en kreeg te maken met de nodige complicaties. Gezien zijn wankele gezondheid kan hij niet werken, maar hij haalt veel voldoening uit het vervaardigen van kleurrijke schilderijen.
De Heus zou er graag vaker op uit willen, beweging doet hem goed. Piet Brandjes (66) verzilvert die wens en doneert een elektrische fiets. “Mijn moeder zegt altijd dat omstandigheden de mens vormen, en daar geloof ik heilig in. Rick is in z’n leven een fijne omgeving niet altijd gegund,” zegt de eigenaar van Boughbikes, fabrikant van houten fietsen. “Dat Rick zijn best doet om er iets van te maken, vind ik lovenswaardig.”
Ook Ed Eringa (46) springt bij. “Ik ben in mijn vrije tijd vrijwilliger bij de Fietsersbond, en dat Rick met behulp van een fiets zijn levensstijl wil omgooien, is iets heel moois.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Nieuws
Huurverlaging in Amsterdam om lood in drinkwater
Vijftien huurders in Amsterdam die te veel lood in hun drinkwater hebben, krijgen een huurverlaging van 60 procent. Deze uitspraken van de Huurcommissie kunnen gevolgen krijgen voor veel andere huurders met loden leidingen. -
AHA
Na haar vlucht uit Eritrea gedijt ze hier: ‘Maar ik mis mijn dochter’
De Eritrese Helen Tesfay Rezen wil een volwaardig bestaan opbouwen in Nederland. Een bakfiets om zichzelf en haar jonge tweeling te verplaatsen biedt veel vrijheid. Kosten: 500 euro.
-
AHA
Grietjes woonwagen moet op de schop: ‘Dit is mijn tempel’
Haar gezondheid laat te wensen over, maar Grietje Bouw is vastbesloten oud te worden in haar woonwagen. Er moet een hoop aan gebeuren, wil ze er kunnen blijven. Een begin: 500 euro. -
Nieuws
Duitse topcrimineel Thomas Drach opgepakt in Amsterdam
Een beruchte Duitse crimineel, Thomas Drach, is vorige week donderdag opgepakt in Amsterdam. Dat melden meerdere Duitse media deze week. -
AHA
Hij heeft nu grip op zijn nieuwe leven: ‘Voor mijn zoon ben ik uit de drugswereld gestapt’
In de rubriek Amsterdammer helpt Amsterdammer krijgen Amsterdammers de kans een wens te vervullen van een stadsgenoot met een minimuminkomen. Dit keer: Rick de Heus wenst 600 euro voor een elektrische fiets.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam