Volledig scherm
Pieter Bas H. verscheen in Egypte op televisie. © YouTube

In Egypte opgepakte Nederlander (43) terecht en vrijgelaten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de 43-jarige Pieter Bas H. uit Amsterdam op vrije voeten is. Eerder liet het ministerie al weten op de hoogte te zijn van de verblijfplaats van H., die vorige maand in Caïro werd opgepakt nadat hij met een drone opnames zou hebben gemaakt. Hij komt vandaag weer thuis. Dat heeft zijn advocaat gezegd.

,,Hij is onderweg naar huis. Het is de verwachting dat hij vrijdag in Nederland landt”, aldus zijn raadsman. ,,Hij wil daarna in alle rust met zijn familie bijkomen.”

Waar de Amsterdammer verbleef, was lange tijd onduidelijk. Hij werd eind vorige maand gearresteerd. Hij is gisteren door de Egyptische autoriteiten in vrijheid gesteld, op voorwaarde dat hij het land zou verlaten. Zijn advocaat gaat ervan uit dat er verder geen vervolging komt.

Minister blij

Minister Blok drong bij de Egyptische autoriteiten aan om de verblijfplaats van H. bekend te maken. Ook kaartte hij de zaak bij zijn Egyptische collega aan bij de Algemene Vergadering van de VN in New York.

,,Ik ben heel blij voor deze Nederlander en zijn familie dat er een einde is gekomen aan deze onzekere situatie’, reageert Blok op de vrijlating. ,,De afgelopen periode heeft het ministerie via stille diplomatie zijn zaak herhaaldelijk onder de aandacht gebracht van de Egyptische autoriteiten. Ik ben Egypte erkentelijk voor zijn vrijlating.”

Motorreis

H. maakte op een motor een reis door Afrika. Na zijn arrestatie verscheen hij op de Egyptische televisie, waarbij een presentator suggereerde dat hij spion was. Ook andere opgepakte buitenlanders waren in de uitzending te zien.

De Egyptische politie verdacht de Nederlander van spionage en het heimelijk filmen van protesten die momenteel plaatsvinden tegen de regering. In de nieuwsuitzending kwam eind september niet alleen H. vol in beeld maar ook zijn paspoort en persoonlijke bezittingen zoals bankbiljetten die in beslag zijn genomen.

Misverstand

De familie van de Nederlander ging uit van een groot misverstand. In een verklaring zei de familie eerder dat de man geen enkele politieke intentie had. In het statement, verspreid door hun advocaat, stelde de familie dat H. een drone bij zich had om een beeldverslag van zijn trip te maken.

Vorige week werd Pieter Bas H. getoond op de Egyptische televisie waar hij een verklaring aflegde: