In memoriam: van deze Amsterdammers namen we afscheid in 2020
Ten SlotteMede door het coronavirus zijn er ons veel Amsterdammers ontvallen in 2020. Zangeres Liesbeth List, acteur Aart Staartjes, meesterscout Tonny Bruins Slot, designer Tessie Pessers en voetballer Wim Suurbier: Het Parool eerde ze dit jaar in een Ten Slotte. Een overzicht.
Saïd Zankoua (1990)
Een leven lang verstoten, vernederd, verguisd en in elkaar geslagen om zijn seksuele geaardheid. Saïd Zankoua, 30 jaar jong pas, overleed aan de gevolgen van epilepsie, waar hij sinds een ernstige mishandeling in 2011 aan leed.
Bas van Wijk (1996)
Een lieve jongen in het lijf van een bodybuilder. Bas van Wijk (24) deed geen vlieg kwaad, maar als het moest, stond hij pal voor zijn groep. Precies dat werd hem op een steiger in de Oeverlanden fataal.
Aart Staartjes (1938)
De geboren Amsterdammer en acteur Aart Staartjes was van vele markten thuis, maar zal vooral de herinnering ingaan als de mopperende Meneer Aart uit Sesamstraat.
Jos Hogenbirk (1972)
Vrijheid, het leven en de dood: Jos Hogenbirk wist grote onderwerpen behapbaar te maken voor de leerlingen van het 4e Gymnasium in West. De geliefde filosofiedocent overleed op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.
Tessie Pessers (1989)
Tessie Pessers (31) overleed toen een vrachtwagenchauffeur haar op de fiets te laat zag. Ze was een getalenteerd designer met een enorme wilskracht, vertellen haar nabestaanden.
Liesbeth List (1941)
Zangeres Liesbeth List verrijkte ons land met een schat aan onvergetelijke liedjes. Solo of samen met zielsverwant Ramses Shaffy.
Marc de Hond (1977)
Het bestaan van theatermaker, ondernemer en rolstoelbasketballer Marc de Hond werd gedomineerd door ziekte. Het maakte van hem geen nukkig mens, maar een optimistische levenskunstenaar.
Wim Suurbier (1945)
Met Wim Suurbier is weer een Ajaxicoon uit het legendarische elftal van de jaren zeventig heengegaan. Een van de beste voetballers van zijn tijd, financieel minder succesvol.
Reinbert de Leeuw (1938)
In de wereld van de eigentijdse gecomponeerde muziek was Reinbert de Leeuw goedbeschouwd de enige Bekende Nederlander. De Leeuws muzikale bevlogenheid en de manier waarop hij over muziek sprak, had manische trekjes. Hij kon niet anders: muziek was zijn alles.
Frits Flinkevleugel (1939)
In de jaren zestig en zeventig maakte Frits Flinkevleugel als gehaaide verdediger furore bij voetbalbolwerken DWS en FC Amsterdam. Als sigarenboer versloeg hij Chelsea en Inter.
Tonny Bruins Slot (1947)
Aan een leven zonder voetbal moest Tonny Bruins Slot nog niet denken, vertelde hij in 2017 op zijn zeventigste verjaardag. Ondanks gezondheidsproblemen bleef de ‘meesterscout’ dan ook analyses van tegenstanders van Ajax maken.
Jack Cohen (1934)
Onder leiding van Jack Cohen veranderde de Zeedijk van een criminele schandvlek in een pareltje van de stad.
Henk Ras (1940)
Toen Henk Ras in 1968 naar Noord verhuisde werd hij voor gek verklaard. Maar de psychiater bleef en ontpopte zich tot de stuwende kracht achter het historische Museum Amsterdam Noord.
Lodewijk Brunt (1942)
Socioloog en antropoloog Lodewijk Brunt overleed op 78-jarige leeftijd. Hij was hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en medewerker van Het Parool.
Jeroen Hangx (1989)
Voor Jeroen Hangx waren twee dingen in het leven echt belangrijk: lief zijn voor iedereen en genieten. De wetenschap dat hij niet oud zou worden, weerhield hem daar nooit van. Hij werd 31 jaar.
Monnie Valvekens (1934)
‘Legendarisch’, zo werd de avondwinkel Holland-België van Monnie Valvekens genoemd. Maar het was de uitbater zelf die de zaak in de Plantage- en de Weesperbuurt maakte tot een fenomeen, waar Ramses Shaffy graag een wijntje dronk voor de deur. Valvekens overleed op 86-jarige leeftijd.
Julius Vischjager (1937)
Julius Vischjager mocht veertig jaar lang de laatste vraag stellen aan de premier. Volstrekt onnavolgbaar was hij, maar ook geliefd. Hij verdronk op 83-jarige leeftijd in de Ringvaart.
Jan Karel Kleijn (1963)
Jan Karel Kleijn draaide house in de Roxy en pionierde op het internet. De Amsterdammer kwam om het leven bij een motorongeluk op de Filipijnen.
Voetbalcommentator Frank Kramer (1947)
Frank Kramer, die op 73-jarige leeftijd is overleden, was een man van veel talenten. Hij voetbalde op niveau, presenteerde op televisie, becommentarieerde voetbalwedstrijden én gaf beleggingstips.
Ton Vergouw (1943)
Dieren vertederen, zei reclameman Ton Vergouw in 1997 tegen het Algemeen Dagblad. Daarom worden zij in de reclame gebruikt, én om hun symbolische waarde. ‘Je hebt niet voor niets Olifantjenever, Pantersigaren en Zwarte Kipadvocaat.’
Cor Sijne (1953)
Cor Sijne was altijd in de sportschool te vinden. Daar overleed hij op 67-jarige leeftijd aan een hartaanval. ‘Hij stoomde je klaar voor de harde maatschappij.’
Erwin Brugmans (1950)
Erwin Brugmans trok zich het leed van de wereld aan. Hij was een ‘vredesduif’ die een samenleving van verbroedering en gelijkheid voor zich zag. De Joodse Amsterdammer zette zich in voor het Joods-Marokkaans Netwerk, economische hulp aan boeren in Afrika en de opvang van Syrische vluchtelingen.
Desiré ‘Pa Bollie’ Holwijn (1930)
Hij opereerde bij voorkeur op de achtergrond, maar zijn invloed was groot op de gemeenschap. Desiré Holwijn, beter bekend als Pa Bollie, was een van de grote Afro-Surinaamse kwartiermakers in de Bijlmer.
Betty Goudsmit-Oudkerk (1924)
De Joods-Amsterdamse Betty Goudsmit-Oudkerk redde als achttienjarige samen met anderen in de oorlog honderden Joodse kinderen van deportatie. Ze overleed op 96-jarige leeftijd, als een van de laatste getuigen van het verzet rond de Hollandsche Schouwburg.
Johan Degenkamp (1943)
Het leiden van uitvaarten was niet zijn vak, maar zijn roeping. Johan Degenkamp, beheerder van begraafplaats Sint Barbara, wist uit het hoofd waar iemand zijn laatste rustplaats had gekregen. Bijna vijftig jaar verzorgde hij ‘zijn’ begraafplaats.
Erik van Bruggen (1968)
Al op 9-jarige leeftijd voerde Erik van Bruggen zijn eerste campagne. Althans, zo noemde hij het zelf op de website van zijn met Lennart Booij en Alex Klusman opgezette campagnebureau BKB. Op Texel, waar hij opgroeide, ging hij langs de deuren voor handtekeningen tegen het doodknuppelen van babyzeehondjes.
Jeroen van Berkel (1969)
Jeroen van Berkel was eind jaren negentig barman in café Tomeloos aan de Overtoom. Een grote man met een grote lach en een groot hart, die een strak biertje tapte, met iedereen een praatje maakte en de verjaardagen van de vaste klanten uit zijn hoofd kende.
Eddie van Halen (1955)
In Santa Monica is op 65-jarige leeftijd de Amerikaans-Nederlandse gitarist Eddie van Halen overleden. De in Amsterdam geboren Van Halen koppelde grote virtuositeit aan typisch Amerikaans entertainment.
Martin Ros (1937)
Uitgever en literatuurrecensent Martin Ros was een zeldzaam enthousiaste liefhebber en propagandist van het boek in al zijn verschijningsvormen. Hij overleed aan de gevolgen van het coronavirus.
Hansje van Kasbergen (1945)
‘Met Hansje van Kasbergen, tolk Spaans.’ Ook al had Hansje van Kasbergen met haar 75 jaar al lang de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, nog altijd was dit haar voicemail.
Anke Kuijpers (1950)
Iedereen verklaarde haar voor gek, maar Anke Kuijpers zag meer dan veertig jaar geleden een markt in oude bladmuziek en begon op haar 27ste Opus 391. Zolang het kon, zou ze doorgaan met haar muziekmagazijn.
Lies Saelman (1928)
Lies Saelman droeg haar bijnaam, ‘de burgemeester van Sloten’, met trots. Tot het laatst hield ze zich bezig met het welzijn van anderen. Ze overleed na een coronabesmetting.
Willem Ekelschot (1960)
Marktkoopman Willem Ekelschot stond niet bekend als een makkelijke man, maar was desondanks toch geliefd. Terwijl hij op het punt stond aan een nieuw avontuur te beginnen, overleed hij onverwachts op 59-jarige leeftijd.
Marina Landwehr (1965)
Ze werd ‘de moeder van Atrium’ genoemd. Marina Landwehr, cafébazin van de UvA, hielp generaties studenten door hun scriptietijd heen.
Jeroen van der Veer (1964)
Volkshuisvester Jeroen van der Veer (1964) had zijn hart verpand aan Amsterdam. De stadsgeograaf overleed aan de gevolgen van darmkanker.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lezersbrieven
Lezers delen herinneringen aan stringskater Henri Pronker: ‘Pas later besefte ik hoeveel moed en lef hij had’
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
Nieuws
Drie verdachten van fatale steekpartij bij festival in Amsterdam nog twee weken langer vast
De drie verdachten die vastzitten voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam, blijven veertien dagen langer in hechtenis. Dat heeft de rechter-commissaris donderdag besloten. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
-
Nieuws
Laatste verdachte aangehouden voor mishandeling op station Bijlmer
-
-
-
Advies: veroordelingen diamantroof Schiphol in stand laten
De veroordelingen van drie verdachten van de geruchtmakende diamantroof op Schiphol in februari 2005 kunnen in stand blijven. Dat adviseert de advocaat-generaal dinsdag aan de Hoge Raad. Hetzelfde advies geldt ook voor de veroordeling van een vrouwelijke medeverdachte wegens witwassen van de opbrengsten van de roof.Luchthaven Schiphol -
Amsterdammer helpt Amsterdammer
Jewan (49) doet vrijwilligerswerk in Oost, maar kan de tram erheen moeilijk betalen: ‘Gezwoegd om schulden in te lossen’
Op veel plekken in Amsterdam wonen mensen in armoede. Met hulp van Paroollezers laat de stichting Amsterdammer helpt Amsterdammer wekelijks een wens in vervulling gaan. Vandaag: Jewan Abdullah doet met veel plezier vrijwilligerswerk in buurthuis De Meevaart, maar het dure ov jaagt haar op kosten. Met 550 euro kan ze weer even vooruit.