Inspectie hekelt abrupte sluiting MC Slotervaart
Een chaotisch faillissement als dat van MC Slotervaart mag nooit meer gebeuren in de zorg, concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in een dinsdag verschenen rapport.
Ernstige financiële problemen bij MC Slotervaart? Geen sprake van, krijgt de inspectie voor de gezondheidszorg te horen een half jaar voordat het ziekenhuis failliet gaat.
Het is een van de kritische passages in een dinsdag verschenen rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, dat draait om de vraag of patiënten risico’s hebben gelopen.
Al kort nadat het ziekenhuis in 2014 in handen is gekomen van de MC Groep van zorgondernemers Loek Winter en Willem de Boer, geeft het ziekenhuis de inspectie kopzorgen. Van eind 2014 tot augustus 2015 staat het onder intensief toezicht.
Eind 2015 sluit MC Slotervaart de afdelingen acute verloskunde en kindergeneeskunde. De inspectie is verbolgen over het onaangekondigde besluit, dat leidt tot ‘grote risico’s voor de patiëntveiligheid’ en past in een patroon van gebrekkige transparantie.
Begin 2017 dreigt de inspectie met een dwangsom vanwege tekortkomingen rond operaties. Kort daarop vertelt de raad van commissarissen dat de interne cultuur veranderingen bemoeilijkt. Toch schroeft de inspectie het toezicht terug, omdat de indruk bestaat dat de zaken beter op orde zijn.
Zwaar weer
In mei 2018 meldt de raad van bestuur dat het ziekenhuis in zwaar weer verkeert, wat een maand eerder nog is ontkend. Maar er is groot vertrouwen in een oplossing.
Als Het Financieele Dagblad in juli 2018 schrijft dat het Slotervaart in de gevarenzone verkeert, ontkent de raad van commissarissen van MC Groep dat. Aan het einde van die maand zegt de ziekenhuisdirectie ook dat er geen faillissementsdreiging is. Toch vraagt de inspectie om een scenario voor het geval het ziekenhuis failliet gaat.
Begin oktober 2018 plaatst de inspectie kanttekeningen bij het plan; het is niet met zorgverzekeraars en andere ziekenhuizen besproken die moeten bijspringen in geval van sluiting. De raad van bestuur wil dat niet, omdat dit de kans op een faillissement zou vergroten. Het bestuur zou dan ook het eigen personeel moeten inlichten, waarna een uittocht van werknemers op gang kan komen.
Diezelfde maand beseffen de ziekenhuisbestuurders dat MC Slotervaart niet te redden is. Ze vragen de zorgverzekeraars een lening, om het ziekenhuis in drie maanden tijd gefaseerd te sluiten en patiënten in alle rust te kunnen overdragen. De verzekeraars weigeren. Ze zijn al eerder bijgesprongen en vinden het welletjes.
Het komt ze op harde kritiek te staan in het rapport. De weigering brengt abrupte sluiting naderbij. Het heeft ‘voorzienbare grote consequenties voor de patiëntenzorg’, zonder dat rekening is gehouden met de risico’s.
Op 22 oktober volgt surseance van betaling, drie dagen later is het ziekenhuis failliet. Nu wreekt zich dat de noodscenario’s onvoldoende zijn uitgewerkt. Huisartsen en omringende ziekenhuizen zijn overvallen. De daaropvolgende weken verloopt de overdracht van patiënten chaotisch. Zo belandt een ernstig zieke kankerpatiënt in het verkeerde ziekenhuis. Een twintigtal kankerpatiënten krijgt medicatie twee weken vertraagd, mede doordat de leverancier niet meer met MC Slotervaart wil werken en andere ziekenhuizen niet zeker weten of ze de kosten vergoed krijgen.
Ondanks de chaos en de grote risico’s blijven ernstige ongelukken uit. Wel loopt het vertrouwen in de zorg een deuk op, constateert de inspectie.
Om herhaling te voorkomen, moeten ziekenhuizen met financiële problemen tijdig nadenken over risico’s en in regionaal verband overleggen over het overdragen van zorg, aldus een aanbeveling.
Zilveren Kruis
In reactie op het rapport stelt Zilveren Kruis, de voornaamste zorgverzekeraar van patiënten van MC Slotervaart, dat niet was te voorzien dat zo snel na de surseance zorgverlening onmogelijk werd door een uittocht van personeel. Toen het ziekenhuis ten langen leste met een noodplan kwam, werd dit niet gedeeld met Zilveren Kruis en wachtte het te lang met de uitvoering, aldus de verzekeraar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuws
Rechter fluit gemeente Amsterdam terug rond boetebeleid vakantieverhuur
Het is een tik voor de gemeente Amsterdam in het boetebeleid rond vakantieverhuur: in twee zaken, aangespannen door woningverhuurders die 3000 euro moesten betalen, haalde de gemeente vorige week bakzeil. -
A8 richting Zaandam afgesloten wegens ongeval met drie voertuigen
De A8 richting Zaandam is compleet afgesloten geweest wegens een ongeval bij knooppunt Coenplein. Bij het ongeluk zijn drie voertuigen betrokken.Zaandam -
Nieuws
TikTok verboden op werktelefoons van Amsterdamse ambtenaren
Er komt per direct een verbod voor Amsterdamse ambtenaren op het gebruik van TikTok op werktelefoons. Mogelijk volgen ook andere apps. -
KLM-bemanning slaat agressieve passagier in de boeien, toestel naar Canada omgekeerd
Een agressieve passagier heeft er zondag voor gezorgd dat een KLM-toestel onderweg naar Canada moest terugkeren naar Schiphol. Leden van de Koninklijke Marechaussee (Kmar) hielden de man daarna aan.Haarlemmermeer -
22
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.
-
Jongeren in het geweer tegen woonplannen: ‘Amsterdam steeds ontoegankelijker om in te wonen’
Verschillende jongeren- en studentenorganisaties in Amsterdam hebben stevige kritiek op de woningplannen van wethouder Zita Pels. Als ‘belangrijke levensader van de stad’ vinden ze dat hun belangen niet serieus worden genomen. -
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?
In samenwerking met indebuurt Amsterdam