Italiaanse aannemer gaat project Y Towers in Noord afbouwen

Geen Duitse aannemer maar een Italiaanse gaat megaproject Y Towers in Amsterdam-Noord afbouwen. Het werk aan een congreshotel en appartemententoren bij Overhoeks ligt al sinds vorig jaar stil.

Volledig scherm
Impressie van de hoogbouw aan het IJ. Vanaf links de A'DAM Toren en B'Mine, de twee Y Towers en Bold. © TEAM V/ZWARTLICHT

Het Y Towers Complex, pal naast de A’DAM Toren, bestaat uit twee wolkenkrabbers: een 110 meter hoge hoteltoren waarin congreshotel Maritim zich met 579 kamers en tientallen vergaderzalen moet vestigen en een iets lagere woontoren met 170 vrijesectorappartementen en 100 shortstay-onderkomens.

De eerste paal werd al in december 2017 geslagen, maar sinds oktober vorig jaar ligt de bouw stil na een knetterend conflict tussen opdrachtgever Oviesa Torena en aannemer Züblin.

De bouwwerkzaamheden worden hervat in januari, de maand dat het megaproject oorspronkelijk had moeten worden opgeleverd. Oviesa Torena, een vehikel van het Oostenrijkse Union Investments, heeft daarvoor de Italiaanse aannemer Rizzani de Eccher ingeschakeld. Dat bedrijf is in Nederland zo goed als onbekend, maar heeft in Zuid- en Oost-Europa een aantal grote bouwprojecten op zijn naam staan.

Gestegen kosten

Het conflict met Züblin ging over geld. Na het slaan van de palen en de opbouw van de kelderverdiepingen bleek dat het werk door snel stijgende kosten voor bouwvakkers en bouwmaterialen – een gevolg van de enorme bouwwoede in Nederland – niet tegen de afgesproken kosten kon worden uitgevoerd. Een poging om het project te versoberen, liep op niets uit.

Toen Züblin alsnog meer geld vroeg, werd de bouwer in oktober vorig jaar stante pede van de bouwplaats verbannen. Binnen een week werden alle bouwmaterialen, inclusief voertuigen en kranen verwijderd. Van een aangekondigde juridische procedure is het nooit gekomen.

Met de bouw en afwerking is een bedrag van rond de 450 miljoen euro gemoeid. De Italianen hebben daarbij getekend voor 245 miljoen euro bouwkosten.

De oplevering van zowel het 579 kamers tellende congreshotel als de woontoren is nu gepland voor december 2022.