Jeansbranche gaat recyclen: drie miljoen nieuwe broeken met forse portie oud textiel
Afgedankte kleren worden een grondstof voor nieuwe spijkerbroeken. Amsterdamse jeansmakers als Kuyichi, Kings of Indigo en Scotch & Soda nemen het voortouw met drie miljoen broeken die voor een vijfde deel bestaan uit hergebruikte katoenvezels.
Bekende jeansmerken in werelddenimhoofdstad Amsterdam beloven in hun broeken voortaan veel meer textiel uit kledingafval te verwerken. Daarvoor worden afgedankte lompen aan stukken gesneden en uit elkaar getrokken tot katoenvezels waarvan in Turkije opnieuw garen wordt gesponnen dat wordt gebruikt in nieuwe broeken.
Als eerste aanzet worden nu drie miljoen nieuwe broeken gemaakt die voor 20 procent bestaan uit gerecycled katoen. Dat heeft de jeansbranche donderdagmorgen afgesproken in een Denim Deal met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) en de gemeenten Amsterdam en Zaanstad.
Downcycling
Op dit moment wordt hooguit 1 procent van het afgedankte textiel gerecycled en dan gaat het vooral om downcycling, zegt James Veenhoff, namens de branche betrokken bij de afspraken. Het textiel wordt dan bijvoorbeeld verwerkt tot geluidwerende materialen.
Omdat de kledingindustrie steeds weer nieuwe grondstoffen gebruikt is de ecologische voetafdruk van de sector gigantisch. Wereldwijd is de klimaatimpact zelfs groter dan die van de luchtvaart. Per spijkerbroek wordt alleen al zo’n 8000 liter water gebruikt. Daar zit volgens Veenhoff dan ook concreet de winst van de Denim Deal.
Maar indirect zouden de gevolgen nog veel groter kunnen uitvallen. De afspraken moeten de markt voor hergebruikt textiel op gang brengen. Als Turkse wevers en meer textielfabrikanten zich openstellen voor hergebruikt katoen, wordt het ook lucratiever om kleding in te zamelen voor de productie van katoenvezels.
Nieuwe norm
De sector heeft zich tot doel gesteld in elke spijkerbroek 5 procent gerecycled textiel te verwerken. “Dan wordt hergebruik de norm,” zegt Veenhoff. “Een oude, vervezelde spijkerbroek is nu waardeloos, maar straks is die misschien wel evenveel waard als nieuwe katoen.”
Veenhoff denkt dat het initiatief ertoe zal leiden dat er nieuwe handelsrelaties ontstaan tussen het einde en het begin van de kledingketen. Voorwaarde daarvoor is wel dat het grootschalig wordt aangepakt.
Een van de bedrijven die die grootschaligheid mogelijk maken is recyclebedrijf Wieland in Wormerveer. Dat sorteert jaarlijks ongeveer 9 miljoen kilo kleding uit de kledingbakken van onder meer het Leger des Heils.
Dankzij een nieuwe machine gaat dit sinds een paar jaar veel grondiger dan voorheen. Deze zogeheten Fibersort leest aan het kledingstuk af van welk materiaal het is gemaakt. De jeansfabrikanten kunnen er daarom zeker van zijn dat ze voor honderd procent katoenvezels krijgen, zelfs al zit in veel van de aangeleverde oude kleding veel kunststoffen als acryl, elastaan en polyester. “Ze krijgen het ook op kleur gesorteerd als ze willen,” zegt Hans Bon, directeur van Wieland.
Circulaire economie
De jeansmerken voelen ook wel aan dat de overheid meer recycling wil afdwingen, zo verklaart Veenhoff waarom zij hun handtekening hebben gezet onder de afspraken. Staatssecretaris Van Veldhoven wil uiteindelijk, in 2050, naar een volledig circulaire economie en wijst producenten in dat verband op hun verantwoordelijkheid. Dat kan ertoe leiden dat ze kopers van kleding een verwijderingsbijdrage in rekening zullen gaan brengen of dat er een soort statiegeldsysteem voor textiel komt.
Veenhoff ziet het stiekem wel zitten als hergebruik op die manier verder wordt gestimuleerd. Het creëert nieuwe mogelijkheden om fabrikanten die daar werk van willen maken te belonen, met een kleinere verwijderingsbijdrage bijvoorbeeld. Hij kan zich ook wel voorstellen dat de jeansbranche zelf een ‘vervezelaar’ aanschaft waarmee ze oude broeken een tweede leven kunnen geven. Bij elke levering in een winkel kan de bezorger meteen ingeleverde oude broeken weer meenemen. “Dan is Amsterdam straks een textielproducent geworden.”
Wieland broedt al op nieuwe investeringen, zoals een machine die de knopen en de ritsen van de lompen haalt. En de labeltjes, want die zijn ook vaak van polyester. “Chapeau voor Stientje,” vindt hij. “Ze heeft tegen de kledingindustrie gezegd: jullie moeten jullie eigen rommel opruimen. Maar we mogen niet op onze handen gaan zitten nu. De hele kledingindustrie in Europa is onrustig geworden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUMInterview
Revolutie in opsporing zware criminelen: ‘Geldstroom ontregelen veel effectiever dan afpakken’
De massale onderschepping van crimineel berichtenverkeer leidt tot een omwenteling in de opsporing. Plaatsvervangend hoofdofficier van justitie Janneke de Smet-Dierckx: ‘Door de geldstroom van criminelen te ontregelen zijn we veel effectiever dan met afpakken.’ -
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
Treinverkeer in groot gebied rond Amsterdam twee uur vast door korte storing
Het treinverkeer rondom Amsterdam is vrijdag vanaf 10.30 uur twee uur lang ontregeld geweest door een grote sein- en wisselstoring. Na ongeveer een halfuur kon ProRail melden dat het probleem was opgelost, maar de NS had nog tot 12.30 uur nodig voor alle treinen weer op schema reden. -
‘Politie en OM misten relevante signalen voor moord Peter R. de Vries, Derk Wiersum en broer kroongetuige’
Politie en Openbaar Ministerie (OM) zijn herhaaldelijk gewaarschuwd voor wraakacties door de bende rond Ridouan Taghi maar door ‘systeemfouten’ leidde dat niet tot een betere beveiliging van Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en de broer van kroongetuige Nabil B.
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
-
-
PREMIUM
Te zware Koen Verweij trekt zijn torso weer strak dankzij Twentse sportmaterialen
ENSCHEDE - Voormalig olympisch- en wereldkampioen schaatsen Koen Verweij kwam nadat hij stopte met schaatsen 15 kilo aan. Het Twentse sportmerk Matchu Sports haalde Verheij als uithangbord binnen en brengt elke maand in beeld hoe Verweij weer ‘strak’ wordt. Met behulp van de attributen van Matchu Sports. -
PREMIUM1932-2023
Cornelius Rogge (90) uit Hall overleden: ‘We noemden hem de Indiana Jones van de Nederlandse kunstwereld’
Kunstenaar Cornelius Rogge uit Hall is overleden, 90 jaar oud. Een van de meest prominente beeldhouwers van na de Tweede Wereldoorlog laat een scala aan werken na. Zo staat zijn Tentenproject in de tuin van het Kröller-Müller, zijn Armada in de Anningahof in Zwolle en exposeerde hij in de grote musea ter wereld.
In samenwerking met indebuurt Amsterdam